Blog

Több millió dolláros játszmába kezd Kanada

Kanada az elkövetkezendő három évben több millió dollárt fog kampánycélokra fordítani, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában helyet kapjon 2021-től – adta hírül a CBC hírügynökség.

kanada1_1.jpg

Kanada az elkövetkezendő három évben több millió dollárt fog kampánycélokra fordítani, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában helyet kapjon 2021-től – adta hírül a CBC hírügynökség.

A kanadai kormány számításai szerint az ország vezetése megközelítőleg 500 ezer dollárt költött el eddig lobbitevékenységre, hogy a 2021-től megüresedő két ideiglenes tanácsi helyért fel tudja venni a versenyt két vetélytársával, Írországgal és Norvégiával.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja van: az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország. További tíz ideiglenes tag az ENSZ Közgyűlésében helyet foglaló államok közül kerül ki, a tagságot diplomáciai súlya miatt igazi presztízskérdésként tartják számon az állam- és kormányfők.

A diplomáciai siker útja viszont gyakran visszaélésekkel szegélyezett, a beválasztási procedúrát ugyanis egy többéves lobbitevékenység előzi meg, amikor is a tagjelöltek igyekeznek mindent bevetni a cél érdekében. Az elmúlt évtizedben bevett szokássá vált, hogy a tagjelölt országok ingyenes országlátogatásra invitálják az ENSZ Közgyűlésében helyet foglaló nagyköveteket, valamint kisebb ajándékkal próbálják meggyőzni a diplomatákat a „helyes” szavazat leadásáról.

Új-Zéland például a 2015-ös kampány során 60 nagykövetet látott vendégül az ország fővárosában, ahol minden diplomata egy hetet tölthetett. A lobbizás a kampány utolsó percéig tartott, Új-Zéland ugyanis a hivatalos szavazásra érkező diplomatáknak ajándékcsomaggal kedveskedett.

Most Kanadán a sor, hogy megmutassa, képes felvenni a kesztyűt vetélytársaival. Egy esetleges sikeres kampány eredményeként a Justin Trudeau által vezetett ország három éven belül részt vehet a világpolitikát meghatározó öt állandó tag munkájában, döntéshozatalában. A kanadai polgárok viszont várhatóan soha nem fogják megtudni, milyen végösszeggel zárult a kampány.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás