Blog

Tovább húzódik az Északi Áramlat 2 kálváriája

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára nemcsak a német energiaszabályozó hatóság legutóbbi lépése, hanem az amerikai kongresszusban zajló folyamatok is bizakodásra adnak okot.

Az utóbbi időkben végbemenő gázpiaci események és infrastrukturális projektek finoman szólva sem kedveztek Ukrajna érdekeinek. Az orosz transzferből eddig jelentősen (állítólag a kelleténél néha jobban is) profitáló keleti szomszédunkat az új csővezetékek (Északi Áramlat 2, Török Áramlat) északi és déli irányból egyaránt megkerülik, ez pedig Kijev számára gazdasági és politikai szempontból kész rémálom.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő második vezeték körül évek óta folyik a diplomáciai csörte. Amikor célegyenesbe ért az építkezés, Joe Biden amerikai elnök végül felfüggesztette a Trump-adminisztráció idején kiszabott, kivitelezőket sújtó szankciókat, majd júliusban megállapodott Angela Merkel német kancellárral a projekt létjogosultságáról; mindezt azzal indokolva, hogy a már egyébként is visszafordíthatatlannak tűnő beruházás miatt ne romoljon (tovább) a fontos európai szövetségessel ápolt viszony. Az viszont akkor is világos volt, hogy

az Egyesült Államokban „orosz geopolitikai fegyverként” aposztrofált vezetékkel szembeni általános, kétpárti ellenérzés nem vész csak úgy el.

Mi sem igazolja ezt jobban, mint a tény, hogy az amerikai-német megállapodás után jónéhány demokrata politikus is beállt a nemtetszésüknek hangot adók sorába.

A szankciók visszaállításának igénye pedig már az ősz beköszöntére megjelent a törvényhozásban. Egy másik téma kapcsán már említett védelmi költségvetési törvényhez a képviselőházban egy olyan kiegészítést fűztek még szeptemberben, amely semmissé tenné Biden májusi rendelkezését, s ismét életbe léptetné a gazdasági retorziókat. A tervezet végül elsöprő kétpárti támogatással ment át az alsóházon.

A szenátusi szavazás egyelőre még várat magára, ugyanakkor a szankciókat kilátásba helyező kiegészítés nemrégiben ott is megszületett a külügyi bizottság republikánusai jóvoltából.

A kongresszusi fejlemények láthatóan lázba hozták Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki a minap egy Twitter-bejegyzésben köszönte meg – mint írja – „az Északi Áramlat 2-t megállító” kiegészítést, illetve arra kérte a szenátust, hogy támogassa azt. 

Posztja után néhány nappal az államfő újabb részsikernek örülhetett, ugyanis az Északi Áramlat 2 tanúsítását végző német szövetségi hálózati felügyelet felfüggesztette az engedélyezési folyamatot. Sőt, egészen addig nem is folytatja azt, amíg a német joggal összhangban a beruházást irányító, Svájcban bejegyzett Nord Stream 2 AG konzorcium nem szervezi meg a vezeték üzemeltetését végző leányvállalatát Németországban – közölte a Reuters hírügynökség. Habár ez inkább csak egy technikai kihívás, amely az értékesítés kezdetét további néhány héttel/hónappal elcsúsztatja, a washingtoni fejleményekből arra lehet következtetni, hogy az ügy körüli politikai csatározások még nem értek véget.

Szemlézte: Irlanda Balázs