Blog

Tovább nyúlik a Brexit-történet

Úgy tűnik, mindenki türelme fogy a brexittel kapcsolatban: az európai vezetők úgy érzik, már eddig is túlontúl sok politikai időt vesztegettek a brexitre – tudósított Katya Adler a BBC oldalán.

brexit_5_2.jpg

Úgy tűnik, mindenki türelme fogy a brexittel kapcsolatban: az európai vezetők úgy érzik, már eddig is túlontúl sok politikai időt vesztegettek a brexitre – tudósított Katya Adler a BBC oldalán.

Kedden Theresa May megint Párizsba és Berlinbe indult, hogy Emmanuel Macronnal és Angela Merkellel tárgyaljon a kilépés feltételeiről. Hétfőn több más európai vezetővel is folytatott tárgyalásokat telefonon, de a franciákat és németeket személyesen is szeretné felkeresni – még akkor is, ha már nem sok van May tarsolyában, amit fel tudna ajánlani.Bár a személyes találkozó sokkal időigényesebb, mint egy-egy telefonbeszélgetés, az EU-s vezetők próbálnak nyitottságot és türelmességet mutatni May iránt, A brüsszeli vezetők szerint ugyanakkor nincs több idő késlekedni.

Nem sokan reménykednek abban, hogy a Jeremy Corbynnal és a munkáspárttal folytatott tárgyalások már a héten (vagy valaha) sikerrel kecsegtetnek majd. Ennél fogva az Európai Unió vezetői kíváncsian várják, May milyen tervekkel tud-e még előjönni. 

Adler szerint az EU-nak sem érdeke egy kaotikus (ennél is kaotikusabb) brexit. És míg Macron nem fél a rossz zsaru szerepét felvenni, valószínűleg ő sem akar majd egyedül felelősséget vállalni az esetleges no-deal brexit következményeiért a calais-i dzsungelben,vagy az ír-északír határon. Macronnak Európa Védelmezőjeként kell fellépnie, hogy megerősítse az otthon és külföldön egyaránt romló politikai imidzsét.

Nem minden vezető ért azonban egyet sem az új feltételekről, sem a hosszabbítás időtartamáról. Az elhúzódó tárgyalás viszont jóformán senkinek sem kedvez. Az üzleti környezetnek különösen ártalmas az évek óta tartó bizonytalanság, de a politikusok is folyamatosan veszítenek hitelességükből.

Szemlézte: Gyarmati Emese