Blog

Transznemű téma kerül az amerikai legfelsőbb bíróság elé

Az abortusz és melegházasság után újabb megosztó kérdésben dönthet a legfelsőbb bíróság – írja Nicole Russel az American Conservative-ban. 

aimee.jpg

Az abortusz és melegházasság után újabb megosztó kérdésben dönthet a legfelsőbb bíróság – írja Nicole Russel az American Conservative-ban

 

2019 októberében a legfelsőbb bíróság elé kerül az R. G. & G. R. Harris Funeral Homes v. Equal Employment Opportunity Commission ügye,a döntésnek országos szintű jelentősége van. A pert Aimee Stephens, az alperes egykori dolgozója indította, mivel kirúgták munkahelyéről a ruházatra vonatkozó szabályzat megszegése miatt.

Aimee transznemű identitást vall, vádja szerint diszkrimináció történt ellene. A legfelsőbb bíróság szerepe az lesz, hogy megítélje, a „nem” kifejezést nemi identitásként kell-e értelmezni. A szerző hozzáteszi, a transznemű mozgalom számára ez olyan eredmény lehet, mint a Roe v. Wade volt az abortusz pártiaknak. 

A cikk rámutat arra, hogy a biológiai nemek bináris rendszerét ma komolyabb kritika éri, mint a múltban valaha. Szinte nincs olyan része a társadalmi életnek, amelyet ne befolyásolna a magukat transzneműnek valló emberek növekvő száma. Bár a legtöbb amerikai először Bruce Jenner olimpikon nemváltoztató műtétje kapcsán találkozott a jelenséggel, az Obama-kormány jogi-politikai síkra emelte. Az oktatási minisztérium levelet tett közzé, mely azt tanácsolta az iskoláknak, engedjék a diákokat nemi identitásuknak megfelelő mellékhelyiségeket használni.

A transznemű aktivisták kiszélesítették az ügyet a munkahelyekre és az egészségügyre is – teszi hozzá a szerző. 
Ryan T. Anderson, a Heritage Foundation munkatársa szerint a transznemű ügyek középpontba kerülése mögött technológiai, ideológiai és politikai okok húzódnak. „A szintetikus ösztrogén és tesztoszteron, illetve a különböző műtétek csak az elmúlt évtizedekben váltak lehetőséggé” − írja Anderson. Azt is kifejti, a biológiai nemtől eltérő identitás és a nemiség spektrumra helyezése ideológiai alkotóelemek. Anderson arra is kitér, hogy ez a mozgalom felülről szerveződik, eltér a populista tömegmozgalmaktól. 

Az Obama-kormányzat által felkarolt vécéügy máig vita kérdése, számos állam törvénykezett azon lakosok védelméről, akik a saját biológiai nemük szerint szeretnék az illemhelyeket használni. Ezen esetekben a másik oldal bojkottal fenyeget. 

Mindenesetre az utóbbi időben megszaporodtak a transznemű jogokkal, diszkriminációkkal kapcsolatos perek. Ezek mögött legtöbbször az American Civil Liberties Union (ACLU) szervezet áll, mely a perek indítására ösztönzi azon transznemű személyeket, akik érzésük szerint diszkrimináció áldozatai lettek.

Példa a cikkből egy eset, melyben egy transznemű férfi; aki ápolóként dolgozott az iowai büntetés-végrehajtási hivatalban; azért perelte be munkáltatóját, mert az nem engedte neki használni a férfi vécét, illetve nem állta a nemváltó műtétje költségeit. Iowa állam polgári jogrendszerébe beletartozik a nemi identitás, a vádló megnyerte a pert és 120 ezer dollár kompenzációban részesült. 

Szemlézte: Fellegi Benjámin