Blog

Trump az amerikai középosztály megmentője?

Annak ellenére, hogy Donald Trump nem osztja az ortodox szabadkereskedelem alapelveit, a méltányosságon, valamint a markáns amerikai érdekképviseleten alapuló gazdaságpolitikája jóval túlszárnyalta Barack Obama és George W. Bush gazdasági eredményeit – írja Christopher Buskirk a…

donald_trump_2_2.jpg

Annak ellenére, hogy Donald Trump nem osztja az ortodox szabadkereskedelem alapelveit, a méltányosságon, valamint a markáns amerikai érdekképviseleten alapuló gazdaságpolitikája jóval túlszárnyalta Barack Obama és George W. Bush gazdasági eredményeit – írja Christopher Buskirk a The Spectatorben megjelent véleménycikkében.

Donald Trump már többször kifejezte, fontosnak tartja az amerikai kereskedelem fellendítését. Ehhez az amerikai elnök egy olyan gazdasági közeget szeretne megteremteni, ahol a világkereskedelmet a részleges vagy teljes vámmentesség mellett egyfajta pozitív kölcsönösség is jellemez.

A kölcsönös gazdasági kapcsolatok kiépítése viszont ellenérzést váltott ki bal- és jobboldali értelmiségi körökben. A szerző szerint ezen csoportok nemtetszését az amerikai elnök azzal érdemelte ki, hogy belátta azt, amit sokan nem: a kereskedem csak addig tud pozitív hatással lenni egy ország életére, amíg az képes tartós jólétet teremteni a nemzet számára.

A világkereskedelemben az elmúlt évtizedek során egy negatív tendencia volt megfigyelhető, hiszen az amerikai középosztály elszegényedése mellett a nemzeti vagyon egy jelentős része is a feltörekvő gazdaságokban talált új otthont. A szerző szerint az üzleti világból érkező amerikai elnök képes volt ezt a negatív folyamatot átlátni. Trump ugyanis belátta, hogy az Amerikai Egyesült Államok eddigi kereskedelempolitikája cserbenhagyta az országot, mert a középosztály helyett egy szűk elitet tett vagyonossá.

A negatív gazdasági folyamatok okozója részben az a bal- és jobboldali politikai elit volt, aki elhitte, hogy a liberális politikai gondolkodást a szabadkereskedelem tankönyvekbe illő megállapításaira lehet redukálni. Trump ugyanakkor belátta, hogy ez korántsem ilyen egyszerű, hiszen a gazdasági kapcsolatokban az amerikai érdekek határozott képviseletére is szükség van. A kereskedelem ugyanis nem egy cél, hanem egy eszköz, a szuverén államoknak pedig a saját érdekeik mentén kell irányítaniuk a kereskedelempolitikájukat.

A markáns érdekképviseletnek megfelelően Trump elnök megbeszéléseket kezdeményezett Mexikóval az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásáról, valamit új alapra helyezte az Európai Unió és az Egyesült Államok, illetve Dél-Korea és az Egyesült Államok közötti gazdasági kapcsolatokat. Ezen intézkedések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 2018 második negyedévében az USA 4,2 százalékos gazdasági növekedést tudott elkönyvelni.

Christopher Buskirk szerint Donald Trump egyértelműen „az amerikai középosztály hőse”, hiszen az eddig elért gazdasági eredményeket látva már jól körvonalazódik az a nemzeti fellendülés, amire az elnök a 2016-os kampánya során tett ígéretet.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás