Blog

Trump elnök legsikeresebb napjai

Az Egyesült Államok elnöke kimagasló hetet tudhat maga mögött, minden stratégiailag fontos területen, így a kereskedelemben, a nemzetgazdaságban, az igazság- és külügyben is elképesztő eredményeket ért el. Ahhoz, hogy ezen sikerek súlyát mindenki felfogja, ideje megállni egy…

Az Egyesült Államok elnöke kimagasló hetet tudhat maga mögött, minden stratégiailag fontos területen, így a kereskedelemben, a nemzetgazdaságban, az igazság- és külügyben is elképesztő eredményeket ért el. Ahhoz, hogy ezen sikerek súlyát mindenki felfogja, ideje megállni egy pillanatra és egyenként visszatekinteni az elmúlt időszak eseményeire – írja Matthew Continetti a The Washington Free Beacon véleményrovatában megjelent cikkében.

A Trump adminisztráció a napokban jelentette be, hogy új alapokra fogja helyezni az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) miután az ország sikeresen megállapodott Kanadával és Mexikóval annak felülvizsgálatáról. Az intézkedés mérföldkő Trump elnök számára, hiszen elnöki kampánya során ígéretet tett több olyan mezőgazdasági és autóipari profillal rendelkező amerikai államnak, akiket negatívan érintett a korlátlan kereskedelem.

Hasonlóan kimagasló sikerek születtek a nemzetgazdaságban is, az elmúlt hét napban ugyanis fontos statisztikák láttak napvilágot. Ezek szerint 1969 óta nem volt olyan alacsony az amerikai munkanélküliségi mutató, mint most, a fogyasztói bizalom az egekben, és további növekedést prognosztizálnak a szakértők a szolgáltatói és ipari szektorokban. A szerző szerint Trump adópolitikája egyértelműen közrejátszott az amerikai gazdaságban tapasztalt pozitív fejleményekhez.

A publicista szerint az igazságügy terén is átütő sikert ért el az amerikai elnök az elmúlt héten, hiszen Brett Kavanaugh lett a szövetségi legfelsőbb bíróság új tagja, ezzel a modern amerikai történelemben először kerülnek többségbe a konzervatív értékrendet valló bírák. A konzervatív többség megteremtése Ronald Reagan óta minden republikánus elnök nagy álma volt, mégis egy üzletember kellett ahhoz, hogy végre valóra váljon a konzervatív tömörülés egyik legáhítottabb politikai célja.

Donald Trump legnagyobb sikerét az amerikai külpolitika újrahangolásával érte el. Ő volt az az amerikai elnök, aki intézkedéseivel visszaszorította Kína gazdasági túlhatalmát, gátat szabott az iráni atomprogramnak, szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, valamint előmozdította a Koreai-félsziget békéjét. Sikereit még olyan félresikerült külpolitikai pillanatok sem ásták alá, mint a Putyinnal való találkozása Helsinkiben. Az i-re a pontot a héten elkészített hadügyi jelentés rakta fel, ami azt jelzi, hogy az elnök külpolitikájának szerves része lesz az amerikai hadsereg vezető szerepének megőrzése a világban.

A szerző szerint fontos megemlíteni, hogy Trump minden egyes sikerét unortodox módszerekkel érte el. Politikai fellépésével, stílusával sokakat megfélemlített, a poén eszközét sem vetette meg, gyakran direkt kétértelműen fogalmazott, és eközben semmilyen kritikát nem hagyott szó nélkül.

Trump egy igazán megosztó személyiség, de egyeben az elmúlt száz év egyik legkimagaslóbb elnöke, akit legjobban Lyndon B. Johnsonhoz, illetve Ronald Reaganhez lehet hasonlítani. Trumpot nem félemlítik meg a politikai korrektség kliséi, éppen ezért képes mindenkivel, minden körülmények között felvenni a kesztyűt. Ennek a mentalitásnak, hozzáállásnak a legsikeresebb momentumaival találkozhattak az elmúlt héten az amerikai polgárok, a republikánusok – elnöküknek köszönhetően – pedig csúcshetet zártak.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás