Blog

Trump lett Iowa igazi győztese

Február elején az elnök karrierjének legjobb hetét kapta ajándékba ellenfeleitől – írja Freddy Gray a brit Spectator hasábjain.

trump_impeachment_1.jpg

Február elején az elnök karrierjének legjobb hetét kapta ajándékba ellenfeleitől – írja Freddy Gray a brit Spectator hasábjain.

A jövő történelemkönyvei nem lennének teljesek, ha kihagynák a február 3-i demokrata kaukuszt Iowában – kezdi a cikkét a szerző. arról az állami jelölő választásról van szó, amelyik (a párt minden kétségbeesett próbálkozása ellenére, hogy visszafordítsa 2016-os vereségét) hatalmas baklövésbe torkollott és akár az egész elnökválasztást megtorpedózhatja.„Nagy GYŐZELEM Iowában ma este!” – írta ki Trump a Twitterére, ahogy a fiaskó híre elkezdett terjedni az interneten. Ugyanis minden, ami megosztja a demokratákat, az segíteni fog az elnöknek megszerezni a második mandátumát.

És ha már az internetről van szó, könnyen belefuthatunk szerteágazó összeesküvés-elméletekbe, de az iowai baki valószínűleg csak emberi hibákból és a jó öreg technika malőrjéből származott. De, hogy megértsük, mi is történt, egy picit vissza kell mennünk az időben.

Négy évvel ezelőtt Hillary Clinton csak egy hajszállal győzte le Bernie Sanderst Iowában. Pár körzetben annyira egyenlőek lettek az eredmények, hogy sorsot kellett húzni a két jelölt között. Ez persze igencsak felkorbácsolta a kedélyeket, ezért idén a Demokrata Párt olyan reformokkal készült, amelyek átláthatóbbá, igazságosabbá és megbízhatóbbá teszik a választást. Természetesen pontosan az ellenkezőjét érték el vele.

A párt ugyanis felbérelte a (gyanúsan jó kapcsolatokkal rendelkező) Shadow Inc. nevű informatikai céget, amely a választási eredmények feldolgozására készített egy szükségtelenül bonyolult applikációt. Számolás közben az app felmondta a szolgálatot és rögtön utána a vészhelyzeti backup rendszer is. Pár percen belül teljes volt a káosz, és már egyesek elkezdtek arról sugdolózni, hogy Putyin biztos meghackelte a rendszert – már megint…

De miért is vált a helyzet röhejesen kínossá végül? Nos, az idő csak telt és eredmények híján mindegyik esélyesebb jelölt bejelentette a saját győzelmét. Pete Buttigieg, az Indiana-i South Bend polgármestere volt a legbátrabb, hisz egy hatalmas és gyönyörűen megírt győzelmi beszédet tartott, még mielőtt egyetlen körzetből is biztos adat állt volna rendelkezésre.

Buttigieg magabiztossága akkor vált gyanússá, amikor kiderült, hogy kampánya közel 50 ezer dollárt fizetett nemrég a Shadow Inc.-nek „szoftver szolgáltatásokért”. Az pedig csak rontott a helyzeten, hogy amikor 20 órával később helyrejött az app, minden előrejelzést meghazudtolva, az eredmények az ő győzelmét mutatták.

Pete Buttigieg mellesleg meleg és házas is, „és a melegsége az egyetlen tulajdonsága, ami miatt elfogadják az identitásfüggő demokraták” – írja Gray. És valóban, minden másban (elit végzettség, katonai szolgálat, mérsékelt elképzelések) igencsak böki a csőrét a párt átlag szavazóinak. Egyes LGBT-aktivisták szerint például nem elég meleg, hogy ő legyen az első homoszexuális elnöke Amerikának. Halljunk csak oda.

Bernie Sanders viszont sokkal nagyobb esélyekkel szállt ringbe Iowában, sőt, jelenleg őt tartják a legesélyesebbnek a Demokrata jelölésre. Teljesen érthető, hogy a hosszas technológia bonyodalom után miért is háborodtak fel annyira a támogatói, és az is várható, hogy a csalás gyanúját addig nem mossa le magáról „Pete polgármester”, amíg ki nem esik a versenyből.

És a kezdésből ítélve nem számíthatunk egy egyszerű folyamatra. A jelöltek és szavazóik egyre inkább ugranak egymásnak, Trump pedig el se tudja hinni a szerencséjét. Kevesebb, mint egy év van a választásokig, és a baloldal közel sem olyan egységes, mint négy éve Clinton mögött. Emellett pedig a felelősségre vonási eljárás (impeachment) lehetséges sikerének minden maradék szikrája kihunyt, hisz a szenátus felmentette mindkét vád alól. Közben a népszerűségi mutatója is 49%-kal rekordmagas, Obamának például ugyanebben az időszakban csak 46% volt.

A demokraták lelkiállapotát semmi nem illusztrálja olyan szépen, mint az a jelenet, ahogy mindezek a szerencsétlen események után Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke látványosan széttépi Trump évértékelő beszédét annak a gyereknek a tehetetlen dühével, aki épp rájön, hogy hiába hisztizik, apa nem vesz neki több nyalókát.

Szemlézte: Orbán Tamás