Blog

Trump megpróbálta megvenni a vakcina előállításán dolgozó német céget

Az amerikai kormányzat jelentős összeget ajánlott fel a német vállalatnak, hogy kizárólagosságot szerezzen a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséhez – jelentette a Die Welt vasárnap.

Az amerikai kormányzat jelentős összeget ajánlott fel a német vállalatnak, hogy kizárólagosságot szerezzen a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséhez – jelentette a Die Welt vasárnap.

A cikk szerint Trump megpróbálta megszerezni a tübingeni központú CureVac vállalatot, (mely már Frankfurtban és Bostonban is jelen van), azzal a szándékkal, hogy a CureVac kutatási ágát áthelyezze az Egyesült Államokba, és ott fejlesszék ki az oltóanyagot.

A cikkben idézik a német egészségügyi minisztérium szóvivőjét, aki megerősítette az amerikai megkeresést, és azt nyilatkozta, hogy Berlin kiemelten érdekelt abban, hogy a koronavírus elleni vakcinák és hatóanyagok Németországban és Európában kerüljenek kifejlesztésre.  A német egészségügyi minisztérium megerősítette a Reutersnek, hogy az USA valóban át akarta venni a német biogyógyszerészeti vállalatot. A kormányzati források arra utaltak, hogy Berlin anyagi ösztönzéssel próbálja a CureVac-ot Németországban tartani.

A vasárnapi sajtótájékoztatón Horst Seehofer német belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy ő is értesült a CureVac-kal kapcsolatos hírekről, és az ügy felkerül a hétfői válságstáb ülésének napirendjére.

Richard Grenell németországi amerikai nagykövet viszont azt írta a Twitteren, hogy a Die Welt téves információkat közölt.

A CureVac vezérigazgatója, Daniel Menichella egyike azoknak a gyógyszeripari cégvezetőknek, akik a minap a Fehér Házban jártak, hogy megvitassák koronavírus oltóanyagának fejlesztésének lehetőségeit Trumppal, Mike Pence alelnökkel, valamint az amerikai Koronavírus Munkacsoport tagjaival.  Egy sajtóközleményben a vállalat arról tájékoztatott, hogy Menichella beszámolt az elnöknek fejlesztés alatt álló vakcinákról, valamint kifejezte reményét, hogy egy kísérleti oltóanyag akár a nyár elejére is elkészülhet.

A hír heves reakciókat váltott ki német politikusoktól, akik azt követelték, hogy Berlin minden lehetséges módon akadályozza meg az Egyesült Államokat az eshetőleges koronavírus vakcinához való hozzáférésben. „Az amerikai vezetés egy rendkívül barátságtalan lépést tett” – mondta Karl Lauterbach szociáldemokrata parlamenti képviselő, aki hozzátette, hogy a koronavírus elleni harc frontvonalában Németországban és világszerte dolgozó egészségügyi alkalmazottaknak joga van hozzáférni egy olyan oltóanyaghoz, amelyet Németországban fejlesztettek ki és egyetlen országnak sem szabadna megvásárolni a kizárólagosságot egy ilyen vakcinához. „A kapitalizmusnak is vannak korlátai” – mondta.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia