Blog

Trump politikai erejét is mérlegre teszik a félidős választások

Az Egyesült Államokban újra felizzott a választási láz, a volt elnök pedig rendkívül aktív és egyelőre elsöprő erejű.

Az Egyesült Államokban újra felizzott a választási láz, a volt elnök pedig rendkívül aktív és egyelőre elsöprő erejű.

Javában zajlanak Amerikában a fél év múlva esedékes félidős kongresszusi választások előválasztásai. Noha egyelőre csak a két nagy párton belül folynak a csatározások, néhány érdekes tendencia ezekből is leszűrhető. Óriási figyelem hárul például Donald Trumpra, aki több tucat jelölt mögé állt be. Az ő szereplésükre külön koncentrál az amerikai sajtó, hiszen érzi, hogy az eredmények egyfajta erőfelmérőként is szolgálnak, amely megmutatja, hogy a 2024-ben talán újra elinduló volt elnök politikai befolyása mennyire marad erős a Republikánus Párton belül.

Trump egészen az előző hétig meglehetősen sikeresen tündökölt a „királycsináló” szerepében,

hiszen – a Spectator szerzőjének kalkulációja szerint – 55-0-s győzelmi mérleggel álltak azok, akiket támogatott. Az első homokszem a nebraskai republikánus kormányzójelöltek megmérettetése során került a gépezetbe, ahol a szexuális zaklatással vádolt Charles Herbster alulmaradt a jelenlegi kormányzó által támogatott Jim Pillennel szemben. Nagy baj azért Trump szempontjából továbbra sincs, hiszen a rendkívül sűrű keddi napon a jelenlegi feldolgozottság szerint Trump 25 pártfogoltja közül legalább 22 nyert házon belül, ennek ellenére a The Hill a néhány kudarc miatt a volt elnök szemszögéből „vegyesnek” értékelte a fontos estét.

A Spectator szerzője, Teresa Mull a keddi eredmények kapcsán hasonlóképp vélekedik. Mint írja, arra derült fény, hogy a trumpi imidzs felkarolása nélkül is érhető el siker a jobboldalon. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy

az üzletemberből lett politikus továbbra is hihetetlen, korábban alig látott mértékű befolyással bír,

és az ország politikával kapcsolatos diskurzusainak megkerülhetetlen személye, referenciapontja marad az elkövetkező időszakban is.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon