Blog

Trump támogatása a vereség útja a republikánusok számára?

 Pusztító lenne a Republikánus Párt számára, ha Trumphoz kötnék a jövőjüket - áll a National Review szerkesztőségi álláspontjában.

 "Pusztító lenne a Republikánus Párt számára, ha Trumphoz kötnék a jövőjüket" - áll a National Review szerkesztőségi álláspontjában.

A legrégebbi amerikai konzervatív folyóirat, amely korábban is kritikus volt Trumppal szemben, a megismételt és demokrata győzelemmel zárult georgiai szenátorválasztás kapcsán fogalmazott meg szerkesztőségi véleményt.

A georgiai győzelemmel a demokratáknak 51 fős többségük lesz a 49 fős republikánus frakcióval szemben a washingtoni Szenátusban - ez egy fővel több a demokraták számára, mint az elmúlt két évben, amikor csak Kamala Harris alelnök és szenátusi elnök szavazataival tudott többségük lenni.

A National Review szerint a republikánus jelölt, Herschel Walker georgiai veresége egyrészt megjósolható, másrészt elkerülhető lett volna. A lap emlékeztet, hogy korábban is sokan mondták: Walker lehet, hogy megnyeri a republikánus előválasztást, de nehéz dolga lesz a valódi állami választáson. Donald Trump viszont odaállt Walker mellé, mert volt futballsztárként híresség volt és Trump-pártinak számított. Walker végül mégis vereséget szenvedett egy alapvetően konzervatív, déli államban.

Ez még egy emlékeztető arra nézve, hogy a Republikánus Pártnak mennyire pusztító lenne, ha Trump mellé kötnék a jövőjüket" - fogalmaz a szerkesztőségi vélemény.

A lap emlékeztet arra is, hogy 2020-ban is megismételt választást tartottak Georgiában, ahol Trump a republikánus győzelem támogatása helyett saját választási veresége miatti csalásvádjait hangoztatta csak, és a helyi republikánusokat támadta - aminek eredményeként végül könnyű győzelmet arattak a demokraták és meglett a szűk szenátusi többségük, amit most, 2022-ben még egy fővel növelni tudtak.

A National Review szerint a republikánusoknak tanulniuk kellene a demokraták kampánygépezeti mechanizmusaiból, és arra is választ kell találniuk, milyen stratégiát alkalmazzanak a levélszavazatos voksolásokra, amelyek minden vita ellenére maradni fognak a jövőbeli választásokon is. Ha nem tudnak ebben versenyezni a demokratákkal, akkor folytatódni fog a republikánus vereségek sorozata - érvel a lap.

A cikk felsorolja, hogy az idei félidős választáson Georgia mellett Arizonában, New Hampshire-ben és Pennsylvaniában is veszítettek a Trump által támogatott republikánus jelöltek,

egyébként nyerhető helyeken. "2024-ben a republikánus választóknak arról kell dönteniük, mennyi nyerhető választást engednek elveszíteni csak azért, hogy egy személy sértett egóját masszírozzák tovább" - zárja állásfoglalását a konzervatív lap.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon