Blog

Trump tanácsadóinak béketerve: Ukrajna legyen nyitott a béketárgyalásokra, különben Amerika nem támogatja tovább a háborúban

Donald Trump, volt amerikai elnök tanácsadói nemrégiben mutatták be béketervüket az orosz-ukrán háború rendezésére. Ebben azt írják: Ukrajna legyen nyitott a béketárgyalásokra Moszkvával, különben szüneteltetni kell az Amerikából érkező segélyeket. Ugyanakkor, ha Oroszország miatt nem sikerül…

Donald Trump, volt amerikai elnök tanácsadói nemrégiben mutatták be béketervüket az orosz-ukrán háború rendezésére. Ebben azt írják: Ukrajna legyen nyitott a béketárgyalásokra Moszkvával, különben szüneteltetni kell az Amerikából érkező segélyeket. Ugyanakkor, ha Oroszország miatt nem sikerül megállapodni, akkor Ukrajna még több katonai támogatásra számíthat. 

Az amerikai elnökválasztás közeledtével kezdenek igazán kirajzolódni a legfőbb kampány üzenetek. Az orosz-ukrán háború kérdése mindkét párt számára kiemelkedően fontos, hiszen a választások eredménye nagyban függhet ettől. Donald Trump és a republikánusok béketeremtő álláspontja többségi támogatással rendelkezik az amerikai felnőttek körében, derül ki a Gallup közvélemény kutatásából. Nem meglepő tehát, hogy Trump esetleges újraválasztása esetén békét ígér, viszont eddig túl sok konkrétumot nem lehetett tudni.

trumphaboru.png

Forrás: Gallup

A Reuters hírügynökség számolt be Donald Trump két talán legfontosabb nemzetbiztonsági tanácsadója által készített béketervről. Keith Kellogg és Fred Fleitz, jelenleg a America First Policy Institute, Trump közeli kutatóintézetben foglalnak el vezetői pozíciót, de mindketten szolgáltak a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjeként, Trump elnöksége alatt. A tervet arra az esetre hozták létre, ha Joe Biden amerikai elnök alul marad a novemberi választáson.

A javaslat szerint Amerikának csak akkor szabad támogatni katonai segélyekkel Ukrajnát, ha Kijev nyitott leülni Moszkvával tárgyalni. Ugyanakkor, ha Oroszország miatt nem tudnak haladni a béketárgyalásokkal, az USA még nagyobb mértékben kívánja segíteni Ukrajnát.

Ezen felül Ukrajna NATO csatlakozását eltolnák, ezzel kedvezve Oroszországnak, növelve a tárgyalások sikerességének esélyét. A terv nagyban eltér a jelenlegi amerikai, háborúval kapcsolatos kormányzati álláspontól és valószínűleg nem kevés ellenállásba ütközne, akár a Republikánus párton belül is.

Ukrajna június 13-án, a G7 találkozón történelmi jelentőségű megállapodást kötött Amerikával, amiben további katonai támogatásokról és együttműködésről is döntöttek és amelyről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is büszkén posztolt az X-en. Trump választási győzelme ugyanakkor nagyban megváltoztatná a két ország kapcsolatát, és a háború menetét is. Míg a Biden-adminisztráció Ukrajna abszolút nyereségére törekszik, Trump sokkal inkább a háború lezárását szeretné elérni.

A béketárgyalások kezdete valóban előrelépést jelentene, viszont az érdemi változás a konfliktusban álló felek hozzáállásán múlik. A Kreml szóvivője a tervre reflektálva erősítette meg, hogy Oroszország még mindig nyitott a tárgyalásokra.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy egy esetleges Trump győzelem esetén minden Ukrajnával kapcsolatos béketervnek a valóságot kell tükröznie.

A tervet készítő tanácsadók elmondása szerint prezentálták a stratégiát a volt elnöknek, aki nem értett minden részletével egyet, viszont kedvezően reagált és értékes visszajelzést adott. Steven Cheung, Trump szóvivője azonban kiemelte, csak az elnökjelölt és a kampánystáb által tett nyilatkozatokat lehet hivatalos álláspontnak tekinteni. Hozzátette, hogy a tárgyalások elkezdésének fontosságát Trump többször is hangsúlyozta, illetve, hogy a háború el sem kezdődött volna, ha Trump maradt volna az amerikai elnök.

A terv ugyan még nem hivatalos álláspont, viszont az irány igen, ezzel Trump megkülönböztette magát a politikai színtéren. A választási kampány számára ez kifejezetten hasznos lehet, ugyanis Trump egyik legfontosabb stratégiája az egyedi és megkülönböztető állásfoglalás.

Szemlézte: Balogh Péter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon