Blog

Trump véget vethet az eddigi világrendnek

Az orosz elnök kívánságát teljesíti Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt azzal, hogy kampánya során megkérdőjelezte az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO-tagállamok felé − írja a The Atlantic magazinban Jeffrey Goldberg. Szerinte sötét jövő vár a világra, ha Trump lesz az elnök.

donald_trump.jpg

Az orosz elnök kívánságát teljesíti Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt azzal, hogy kampánya során megkérdőjelezte az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO-tagállamok felé − írja a The Atlantic magazinban Jeffrey Goldberg. Szerinte sötét jövő vár a világra, ha Trump lesz az elnök.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje a napokban arról beszélt: nem feltétlenül fogja az Egyesült Államok minden esetben megvédeni a NATO tagállamait támadás esetén. Jeffrey Goldberg, a The Atlantic szerzője szerint Trump ezzel hatalmas szívességet tesz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki a szovjet birodalom visszaépítésére, Európa szabad nemzeteinek aláásására, a NATO marginalizálására és Amerika, mint a világ egyetlen szuperhatalmának megkérdőjelezésére törekszik.

Goldberg odáig megy, hogy Putyin „ügynökének” nevezi Trumpot, emlékeztet például, hogy Paul Manafort, Trump kampányfőnöke a Putyinék által támogatott Janukovics ukrán elnök fizetési listáján volt korábban. A szerző kemény szavait úgy magyarázza, hogy Donald Trump Amerikáról vallott felfogása megegyezik Oroszország geostratégiai érdekeivel; hogy Trump amerikai demokráciát érintő kritikája is megegyezik a Kreml nézeteivel, de számos további közös vonás, például az erő tisztelete is megvan mindkét politikusnál.

A The Atlantic szerzője szerint Donald Trump világossá tette, hogy Oroszország szabadabb utat kap érdekszférájának visszaerősítésére. Ezzel Trump elnökké választása globális instabilitást hozhat, hiszen lebonthatja a 2. világháború utáni, Amerika által megalkotott világrendet. Az Amerika által cserben hagyott országok pedig akár nukleáris programokat is indíthatnak, hogy megvédhessék magukat, ami rémálomhoz is vezethet.

Donald Trump már korábban kinyilvánította, hogy szimpatizál és jól kijönne Putyinnal. Trump valószínűleg felpuhítaná a keményvonalas republikánus biztonságpolitikai nézeteket is. Az eddigi legsúlyosabb bejelentése pedig a NATO védelmi szövetségének a megkérdőjelezése volt, miszerint az Egyesült Államok nem védené meg automatikusan a NATO tagállamait támadás estén csak akkor, ha az adott ország is teljesítette NATO-kötelezettségeit. Goldberg szerint ez bátorítást jelenthet Putyinnak arra, hogy az egykori szovjet érdekszférában, a Baltikumtól Ukrajnáig és Moldováig aktivizálódjon.

A szerző szerint Donald Trump döbbenetesen (ön)kritikus, negatív véleményeket hangoztat az Egyesült Államokról − szemben az eddigi republikánus irányvonallal, amely a szabad országok számának gyarapítására, az Egyesült Államok aktív és beavatkozó külpolitikájára épít. Goldberg úgy látja, ha az USA kivonul a világ több régiójából, a vákuumot antidemokratikus rezsimek fogják betölteni, amelyek az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeivel szemben fognak fellépni.

„Donald Trump, ha megválasztják elnöknek, véget fog vetni a háború utáni nemzetközi rendnek, szabad utat fog adni a diktátoroknak, elsősorban szövetségesének, Vlagyimir Putyinnak, hogy a saját érdekeiket kövessék. Ha Trump lesz az elnök, despotizmus és sötétség felé halad majd a világ” - zárul a The Atlantic verdiktje.

RG