Blog

Tucker Carlson továbbra is az egyik legbefolyásosabb véleményformáló marad

Április végén söpört végig a sajtón a váratlan hír, miszerint Tucker Carlson amerikai televíziós médiaszemélyiség és a Fox News hírtelevízió útjai elválnak egymástól. A döntés több okból is nagy jelentőséggel bír.

Április végén söpört végig a sajtón a váratlan hír, miszerint Tucker Carlson amerikai televíziós médiaszemélyiség és a Fox News hírtelevízió útjai elválnak egymástól. A döntés több okból is nagy jelentőséggel bír.

A Fox News hosszú évek óta az amerikai televíziós médiapiac messze legnézettebb csatornája. A konzervatív beállítottságú Tucker Carlson pedig évek óta a legnépszerűbb és legnézettebb műsorvezetője volt

A több évnyi fáradtságos munkával felépített kiemelkedő pozíció szavatolja, hogy elbocsátása után is hosszú ideig Carlson marad az amerikai konzervatív jobboldal egyik legnépszerűbb véleményformálója.

Alig két héttel távozása után Carlson egyértelmű jelét adta, hogy a megszerzett befolyásos véleményformáló szerepét nem szándékozik feladni.

Twitter bejegyzésében a szólásszabadság fontosságát hangúlyozva bejelentette, hogy a platformot használva kívánja tovább folytatni eddigi munkáját.

 „A Twitter hosszú ideje az a hely, ahol nemzetünk legfontosabb vitái bontakoznak ki és fejlődnek. A Twitter pártatlan, itt mindenki jelen lehet, és szerintünk ez jó dolog. Mégis, a legtöbb esetben a Twitteren keringő hírek is olyan médiumoktól származnak, amelyek valójában alig álcázott propagandaszervezetek. Látunk valamit a hírcsatornákon, majd elkezdünk beszélgetni róla a Twitteren. Az eredmény ugyan vitának tűnhet, de valójában mindig a média ellenőrei irányítanak. Szerintünk ez egy rossz rendszer. Pontosan tudjuk, hogyan működik, és elegünk van belőle.” - fogalmazott bejegyzésében a népszerű műsorvezető.

„Hamarosan a Twitterre hozzuk az elmúlt hat és fél évben készített műsorunk egy új változatát. Készülünk néhány más dologgal is, amiről rövidesen beszámolunk." – zárta sorait sejtelmesen.

Azt, hogy Carlson pontosan mit tervez, nehéz megjósolni. Több elmélet is felmerült miszerint saját médiaplatformot szándékozik létrehozni, más vélemények szerint akár az is elképzelhető, hogy szeretné magát kipróbálni a 2024-es republikánus előválasztáson. Televíziós karrierjét legalább másfél évig nem indíthatja újra, ha csak ki nem egyezik a Fox News csatornával, amellyel 2025 januárjában jár le szerződése.

Ha a választáson való elindulása valószínűtlennek is tűnik - korábban ki is zárta ennek lehetőségét - könnyen lehet, hogy az amerikai hírvilágban központi eseménynek számító elnökválasztási kampány során a republikánus párt királycsinálójának szerepében találhatja magát.

A republikánus előválasztáson izgalmas verseny ígérkezik. Minden várakozás szerint rövidesen bejelenti indulását Trump elnök legfőbb párton belüli lehetséges kihívója Ron DeSantis, Florida tagállam kormányzója. Néhány héten belül ki fog derülni mik is Carlson szándékai. Amennyiben valóban új médiaplatformot indít, úgy lehetséges, hogy hangot ad korábban kiszivárgott véleményének, miszerint ellenszenvet táplál Donald Trump elnökkel szemben,  ez pedig a szorosnak ígérkező versenyre tekintettel akár sorsdöntőnek is bizonyulhat. Akármelyik irányba is alakul a hazánkat tavaly és tavalyelőtt is meglátogató televíziós személyiség sorsa, biztosra vehető, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztási kampányt övező hírek epicentrumának közelében lesz.

Szemlézte: Horváth Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon