Blog

Új házelnöke van az amerikai Kongresszusnak: mi következik ezután?

A korábbi házelnök elmozdítását követően számos amerikai polgár tehette fel a kérdést, hogy mi lesz ezután? Három héttel McCarthy eltávolítását követően megvan a képviselőház új házelnöke. Kicsoda Mike Johnson és mire számíthatunk tőle hivatali ideje alatt?

A korábbi házelnök elmozdítását követően számos amerikai polgár tehette fel a kérdést, hogy mi lesz ezután? Három héttel McCarthy eltávolítását követően megvan a képviselőház új házelnöke. Kicsoda Mike Johnson és mire számíthatunk tőle hivatali ideje alatt?

Az Egyesült Államok története folyamán még sosem fordult elő az, hogy egy házelnököt elmozdítottak volna a pozíciójából. Azonban 2023 október 4-én az amerikai képviselőház menesztette Kevin McCarthy szenátort a házelnöki székből. A 216:210 arányú szavazás folyamán 8 republikánus képviselő szavazott a Ház mind a 208 demokrata képviselőjével az előterjesztés elfogadásáért. A szavazást követően McCarthy arról tájékoztatta az újságírókat, hogy nem kíván újra indulni a házelnöki posztért.

McCarthy elmozdítását követően a Házelnöki széket ideiglenesen Patrick McHenry észak-karolinai képviselő vette át. A házszabály szerint McHenry is hasonlóan gyakorolhatta azokat a jogköröket, amikkel a választott házelnök rendelkezik. McHenry viszont nem élt semmilyen jogával, bár meg kell jegyezni, hogy egy lényeges esemény mégis történt „regnálása” alatt: az ideiglenes házelnök kiürítette Nancy Pelosi kaliforniai képviselő, korábbi képviselőházi elnök irodáját a Capitolium épületében. 

A halvány többséggel rendelkező republikánusoknak nem volt idejük tétovázni a házelnök megválasztását illetően. Tudniillik, ha a képviselőház nem funkcionál, akkor számos, az átlag állampolgár számára is lényeges szolgáltatás finanszírozása leállhat, mint például a rendőrség vagy az egészségügyi szervek működése. Számos jelölt igyekezett maga mögé gyűjteni a republikánus többséget, mint például Jim Jordan ohio-i képviselő, a

Képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke vagy Tom Emmer minnesota-i képviselő. Végül a harcban Mike Johnson, Louisiana képviselője lett a befutó.

Pár szóban a választott házelnökről:

Mike Johnson egy 4 gyermekes édesapa. Újhullámos konzervatív figura, aki abortuszellenes és az LMBTQ jogok kiszélesítése ellen harcol.

Az előbb említett Jim Jordan volt a mentora, továbbá jogi tanácsadója volt Trump elnöknek mindkét bizalmatlansági indítvány idején és minden ukrajnai támogatás ellen nemleges szavazatot nyújtott be.
A hosszas harcot követően mégis felvetődhet a kérdés, hogy mit várhatunk tőle a terminusa alatt, mire helyezi majd a hangsúlyt. A legfontosabb, hogy

Johnson egyfajta egyesítő szerepet tölt be a pártban.

Össze tudja fogni a republikánusok jobb szárnyát, az ún. Freedom Caucust és a párt neokonzervatív tagjait is. Kinevezését követően Donald Trump egykori amerikai elnök gratulációját fejezte ki az új házelnök megválasztásához.

Johnson ugyanakkor ünnepelhet sokat, hiszen november 17-ig a Kongresszusnak számos törvényjavaslatot el kell fogadtatnia, különben a kormányzati struktúra leáll. Ennek érdekében az új házelnök átmeneti intézkedésként arra kérte kollégáit, hogy a törvények elfogadásának határidejét 2024. január 15-i, vagy április 15-i dátumra tolják ki. A törvényjavaslatok között van egy 106 milliárd dolláros pénzügyi támogatás Izraelnek, illetve egy hasonló, 60 milliárd dolláros támogatás Ukrajna megsegítésére. A képviselői republikánus többség viszont jó ideje már fontolgatja az Ukrajnának szánt segélyek befagyasztását. Az, hogy ezt sikerül-e megvalósítaniuk, valószínűleg az elkövetkezendő hetekben láthatjuk majd. Érdekesség egyébként, hogy az Izraelnek szánt amerikai támogatás még nagyobb mértékűnek mondható, mint az előző évtizedekben.

izraelitamogatas.png

Forrás: BBC

Elmondható tehát, hogy republikánus szempontból nézve egy ígéretes jelölt tölti be az az amerikai képviselőház elnöki székét. Johnsonnak azonban figyelnie kell arra, hogy ne menjen szembe a Freedom Caucussal, ahogyan azt McCarthy tette. Ha ez megtörténne, akkor megismétlődhet ugyanaz a folyamat, mint ami nemrég történt.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon