Blog

Új-Zéland elbukja a vámcsatát az Egyesült Államokkal

Most már hivatalosan is kijelenthető, hogy Új-Zéland elbukta a kereskedelmi csatát az Egyesült Államokkal, miután a szigetország kereskedelmi minisztere elismerte, nem sikerült meggyőzni az amerikai elnököt a vámmentes kétoldalú kapcsolatok fenntartásának fontosságáról – adta…

ujzeland_3.jpg

Most már hivatalosan is kijelenthető, hogy Új-Zéland elbukta a kereskedelmi csatát az Egyesült Államokkal, miután a szigetország kereskedelmi minisztere elismerte, nem sikerült meggyőzni az amerikai elnököt a vámmentes kétoldalú kapcsolatok fenntartásának fontosságáról – adta hírül a New Zealand Herald.

Ez év márciusában vetett ki védővámot az alumínium- és acélkereskedelemre Donald Trump amerikai elnök. Az új rendelet eredményeként az új-zélandi kereskedők termékei is nehezebben jutottak el az amerikai piacra, és ezzel negatív hatást gyakoroltak a szigetország gazdaságára. Az Egyesült Államok Új-Zéland harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, így az ország elsősorban a teljes vámmentesség fenntartásában érdekelt.

Éppen ezért még az év első felében Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke levélben kereste fel az USA elnökét, hogy az alumínium és acél kereskedelemben a vámmentesség fenntartására kérje, és a cél elérése érdekében szigetország erőteljes lobbitevékenységbe is kezdett a nemzetközi porondon.

David Parker új-zélandi kereskedelmi miniszter Ottawában tartott sajtótájékoztatóján beszélt a fejleményekről. A két ország kereskedelmi kapcsolatait jónak értékelte, de szerinte Új-Zéland nem fog sikerrel járni a vámmentes alumínium és acél kereskedelem kivívásában. Parker szerint „bizonytalan időket élünk”, a gazdasági kapcsolatok átalakulóban vannak, és Új-Zéland hiába törekszik a párbeszédre, ha süket fülekre talál. Az amerikaiak ugyanis nemcsak Parker kezdeményezésére mondtak nemet, a japánok, a mexikóiak és az európai országok is hasonló nehézségekbe ütköztek.

Új-Zéland továbbra is kiáll a vámmentesség és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálása mellett, hogy az ország gazdasága dinamikusan tudjon nőni az elkövetkezendő időszakban. Parker szerint ehhez elengedhetetlen, hogy az USA továbbra is a WTO keretein belül kereskedjen, a szigetország nem nézi jó szemmel, hogy Donald Trump élesen támadja és országa kiléptetésével fenyegeti a szervezetet.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás