Blog

Új-Zéland hatalmas összeget fordít a szociális szolgáltatásokra

Bill English új-zélandi kormányfő május 3-án bejelentette, hogy 321 millió dollárt különít el a költségvetésben szociális beruházásokra, amely az elkövetkező négy évben kerül felhasználásra. A belpolitikai lépést Paul McBeth és Audrey Young, a New Zealand Herald…

english.jpg

Bill English új-zélandi kormányfő május 3-án bejelentette, hogy 321 millió dollárt különít el a költségvetésben szociális beruházásokra, amely az elkövetkező négy évben kerül felhasználásra. A belpolitikai lépést Paul McBeth és Audrey Young, a New Zealand Herald újságírói ismertetik az olvasóval.

A szociális beruházás a társadalom legérzékenyebb szektoraiba fog áramlani. Ez a korai és nagy volumenű hozzájárulás az adófizetőkre kedvező hatással lehet hosszútávon – foglalja össze Paul McBeth a miniszterelnök lépését.

Bill English összesen 14 kezdeményezés finanszírozásáról döntött, miután a közszolgáltatók által előterjesztett ötletek alapján megbizonyosodott arról, hogy a komoly és nagy volumenű beruházások hosszú távú előnyöket jelenthetnek a szegény rétegeknek. A „Family Start” programra az elkövetkező négy évben 69 millió dollárt költ a kormány, amely az iskola előtt álló, nyelvtanulási és olvasási nehézségekkel küzdő gyermekek megsegítésére irányul. Emellett English tovább fejlesztette a kormány kismamákra és gyermekeik egészségére, a gyermekbántalmazás megelőzésére, valamint a szociális lakásokhoz való hozzáférésre vonatkozó programját.

Audrey Young mindezek mellett hangsúlyozza Bill English gazdaságélénkítő elképzeléseit. A miniszterelnök szerint „a kormány letisztult gazdasági programja miatt lehetünk abban a helyzetben, hogy olyan dolgokat érjünk el, amelyeket 10 éve nem lettünk volna képesek, beleértve a leginkább nyomasztó társadalmi problémák orvoslását”.

Bill English úgy véli, hogy a múltban a kormány sikereit az emberek az alapján ítélték meg, hogy az adminisztráció mennyi pénzt költött; ahelyett, hogy a kiváltott pozitív hatást értékelték volna, amelyet a kormányzati kiadások eredményeztek az emberek életében. Audrey Young szerint a fő probléma Új-Zélandon a szociális szolgáltatások körüli vitákkal abban mutatkozik meg, hogy a lakosok nem tudják elképzelni, hogy milyen mértékű összeget emészt fel ez a terület. A miniszterelnök szerint „ha összeadják az oktatási, igazságszolgáltatási és jóléti költségeket, akkor egy olyan iparágat kapunk, amely 47 milliárd dollárba kerül évente”. Young továbbá kiemeli, hogy az egészségügyi szektor költségvetése nagyobb, mint a tejiparé, amely Új-Zélandon az egyik vezető ágazatnak számít.

A kormány programjában kiemelt szerepet kapott a gyermekek jólétének biztosítása. A miniszterelnök véleménye szerint „egy nagyszerű ország az, ahol a nehéz kezdettel induló gyermekeket támogatják, ezáltal teljes értékű életet élhetnek”.

A közszolgáltatások javítása csupán egy az English-kormány ez évre tervezett négy fő célkitűzéséből. Az infrastruktúra fejlesztése és a nettó adósság csökkentése is az elérendő célok között vannak. A negyedik pedig az új-zélandi alsó- és középosztály számára nyújtandó adókedvezmények lesznek.

Új-Zélandon május 25-én rendeznek vitát a költségvetésről, ahol különböző szolgáltatók tudják bemutatni ötleteiket, amelyek jelentős hatással lehetnek az új-zélandiakra hosszútávon.

Szemlézte: Pastrovics Martin