Blog

Új-Zélandon a bevándorlás is értékalapú lenne

Az új bevándorlási teszt kérdésköre erősen megosztotta az új-zélandi koalíció mindkét pártját – adta hírül a Newshub.

ujzeland1_1.jpg

Az új bevándorlási teszt kérdésköre erősen megosztotta az új-zélandi koalíció mindkét pártját – adta hírül a Newshub.

A kisebbik koalíciós párt, a jobboldali New Zeland First éves gyűlésén elfogadtak egy bevándorlásügyi tervezetet, mely szerint az újonnan Új-Zélandra érkezőknek már egy újfajta, úgynevezett „értékalapú” tesztet kell majd kitölteniük a jövőben.

A teszttel a jobboldali párt arra szeretné sarkalni a bevándorlókat, hogy igazodjanak olyan alapvető értékekhez, mint a nemek közötti egyenlőség, a vallásszabadság és a jogállamiság. Clayton Mitchell, a New Zeland First képviselője szerint az új teszt segítségével elérhető lesz, hogy minden egyes újonnan érkezőtől ugyanazt a tiszteletet és elfogadást várják el a szigetországi társadalom felé.

Az új bevándorlási kérdéssor ügye erősen megosztotta a kisebbik koalíciós pártot. A New Zeland First padsoraiból érkező belügyminiszter, Tracey Martin úgy látja, a tervezet mögött rejlő ötlet kiváló és támogatható, de a kivitelezésének sikeressége erősen kérdéses. De nemcsak a belügyminiszter vonta kétségbe a tesztet, a New Zeland First pártgyűlésén csak a delegáltak igen szűk többsége támogatta a kezdeményezést.

Az ország miniszterelnöke, a baloldali Jacinda Ardern elhatárolódott a kezdeményezéstől: úgy látja, pártja, a Munkáspárt semmilyen körülmények között nem fog tudni támogatni egy ehhez hasonló kormánytervezetet. Ugyanakkor leszögezte, nem tartja rasszista indíttatásúnak az ötletet.

Paul Spoonley, a Massey University professzora is hasonló, elutasító álláspontot fogalmazott meg egy reggeli műsorban, szerinte minden bevándorlási teszt zavaros és összefüggéstelen. Arra emlékeztette az új-zélandi polgárokat, hogy más országok hasonló tesztjei is erősen vitatott kérdéseket alkalmaznak, az Egyesült Királyságé például nem több egy „silány kocsmakvíznél”.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás