Blog

Újabb CDU győzelem és történelmi SPD vereség - Észak-Rajna-Vesztfália választott

Schleswig-Holstein után újabb, s talán a legfontosabb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában tartottak választást nemrég. A szavazáson a CDU (ismét) győzelmet aratott, ám eddigi koalíciós partnere rossz szereplése miatt igen komolyan törhetik majd a fejüket a kereszténydemokraták.

Schleswig-Holstein után újabb, s talán a legfontosabb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában tartottak választást nemrég. A szavazáson a CDU (ismét) győzelmet aratott, ám eddigi koalíciós partnere rossz szereplése miatt igen komolyan törhetik majd a fejüket a kereszténydemokraták.

Az ország legnagyobb tartományában egy viszonylag alacsonynak mondható részvételi arány (55%) mellett tudott újabb sikert elérni a CDU, amely így megőrizte az első helyét, sőt még pár százalékkal növelni is tudta támogatottságát az előző, 2017-hez választáshoz képest.

Második helyen a Berlinben kormányzó szociáldemokraták végeztek, de nagyon nincs örvendeni valójuk.

A párt most 26.7%-ot kapott úgy, hogy előtte sohasem értek el harminc százaléknál rosszabb eredményt a tartományban. A voksolás egyértelmű nyertesei a Zöldek voltak, akik közel megtriplázták mandátumaik számát, s egy igen erős pozícióba kerültek a jövőbeli kormányalakítás kapcsán. Főleg úgy, hogy a liberális szabaddemokrata párt, az FDP csaknem hét százalékos veszteséggel éppen csak megugrotta az 5%-os bekerülési küszöböt. Az új Landtag legkisebb frakcióját pedig az az AfD adhatja, amelynek támogatottsága az országos trendeket követve a tartományban is jelentősen csökkent. A szövetségi politika egyik meghatározó szereplője, a szélsőbaloldali Die Linke pedig csupán 3%-ot ért el, így 2017-hez hasonlóan ismét nem került be a helyi törvényhozásba.

A CDU hiába őrizte meg első helyét, az eddigi tartományi szövetségese az FDP jelentős visszaesésesével matematikailag lehetetlenné vált a jelenlegi kormánykoalíció folytatása. A Zöldek a remek eredményükkel királycsináló pozícióba kerültek, vagyis nagy valószínűséggel tőlük fog függeni a jövőbeli kormány sorsa. Egyes elemzők szerint a CDU-Zöld kormány megszületése a legvalószínűbb, de akár még az is benne van a pakliban, hogy a föderális szinthez hasonlóan egy SPD-Zöldek-FDP koalíció alakul meg Düsseldorfban.

A döntés és így a kormány sorsa a Zöldeken áll, akik higgyük el, hogy bármelyik forgatókönyvet kihasználva, meg fogják kérni a támogatásuknak az árát.

Továbbá matematikailag megvan rá az esély és az opció, hogy úgynevezett nagykoalíciós (azaz SPD + CDU) kormány alakuljon, de erre az elemzők vajmi kevés esélyt látnak, hisz ez a forgatókönyv egyik pártnak sem az érdeke, sem tartományi, sem szövetségi szinten.

Az eredményekből látszódik, hogy a németek nem elégedettek a jelenlegi kormánnyal.
Az eredményekből látszódik, hogy a németek nem elégedettek a jelenlegi kormánnyal.

Schleswig-Holsteinhez hasonlóan sokak szerint a mostani szavazás is egy népszavazás volt a jelenlegi berlini vezetésről. Sokan azzal magyarázzák az SPD rossz eredményét is, hogy a helyi tartományi vezető elsősorban Scholz-ra támaszkodva (közös rendezvények, Scholz megjelentetése a plakátokon stb.) építette fel a helyi kampányát, míg a nagyot nyerő Zöldek szinte „kihagyták” a szövetségi politikát. Az már kérdéses, hogy az FDP eredményeit vajon a tartományi pártnak szánták üzenetként a választók, vagy a szövetségi szinten koalíciós partnernek.

Az az eredményekből és az előző tartományi választásokból tehát tisztán látszódik, hogy megállt az SPD gyors előretörése, s hogy a háború kifogta a szeleket a vitorlájukból.

Úgy tűnik, hogy a CDU egyelőre remekül kihasználja ezt, de a kereszténydemokratáknak továbbra is kell figyelniük az egyre jobban feltörekvő Zöldekre, akik a Merkel-éra alatt a párt leghangosabb kritikusai voltak.

Írta: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

Share this with others: