Blog

Újabb migránsáradat gyakorolhat nyomást az USA déli határára

Május 11-én válik hivatalosan érvénytelenné a 42. cikkely, amely még a Trump-adminisztráció idején szabott gátat a mindinkább elhatalmasodó illegális bevándorlásnak. A hatóságok több tízezer ember érkezésére számítanak az Egyesült Államok déli határátkelőinél – számol be róla a New York Times. 

Május 11-én válik hivatalosan érvénytelenné a 42. cikkely, amely még a Trump-adminisztráció idején szabott gátat a mindinkább elhatalmasodó illegális bevándorlásnak. A hatóságok több tízezer ember érkezésére számítanak az Egyesült Államok déli határátkelőinél – számol be róla a New York Times. 

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a szóban forgó 42. cikkellyel, mely elsősorban a pandémia idején, a fertőző betegségek visszaszorításának érdekében született meg. A rendelet a többi között emiatt a politikai diskurzus középpontjába került: demokrata részről rengeteg kritikát kapott, ők „agresszív” mivolta miatt eltörlését követelték, a republikánusok viszont továbbra is érvényben szerették volna tudni, mivel ezzel a törvénnyel az USA-ba irányuló, nagymértékű illegális bevándorlásnak is gátat lehetett volna szabni.

A vitát úgy látszik a demokrata párt nyerhette meg, hiszen a sajtó már a törvényjavaslat teljeskörű feloldásáról ír a legfrissebb hírekben. Emiatt pedig, illetve a többi között a globális egészségügyi vészhelyzet megszüntetése miatt

az amerikai hatóságok több tízezer újonnan érkező migránsra számítanak, akik az elkövetkezendő napokban Amerika déli határait rohamozzák meg.

Texas állam három városa – Brownswille, Laredo és El Paso – vészhelyzetet hirdettek, elsősorban a kialakult helyzet miatt. A városokat illegális bevándorlók lepték el – volt, hogy pár nap alatt több mint kétezren érkeztek -, akik az utcákon vertek sátrat az El Paso-i központban, valamint megtöltötték a helyi katolikus templom körüli teret is.

Az utóbbi időszakban a közbiztonság is jelentősen romlott Texas államban: a hatóságok nemrégiben számoltak be egy utcai lövöldözésről, melynek elkövetője egy illegális bevándorló volt. A migráns öt embert, köztük egy nyolc éves fiút lőtt le. Vasárnap pedig heten életüket vesztették és tizen megsérültek Brownsville városában, amikor egy autó zsúfolt buszmegállóba hajtott egy migránsközpontként használt hajléktalanszállás előtt. Visszatérve a déli határszakasz helyzetére, becslések alapján

a mexikói oldalon hozzávetőlegesen 35 000 migráns gyűlt össze Ciudad Juárezben, további 15 000 Tijuanában, tízezrek pedig a 2000 mérföldes hosszúságú országhatár mentén állomásoznak.

A New York Times beszámolói szerint a kormány már hónapokkal ezelőtt elkezdte az előkészületeket, hiszen hasonló forgatókönyvre számított: a többi között ezért jött létre még egy online felület is, amely Welcome.US. néven futva az illegális bevándorlók patronálását szolgálja.

Mindezeken felül Biden további 1500 katonát rendelt a déli határszakaszra, akik a helyzet koordinálását segítenék elő. Nem lehet előre megjósolni, mi fog történni május 11-e után.

A szövetségi kormány napi 13 000 illegális bevándorlót vár a rendelet feloldása után, amely olykor „lecsökkenhet” akár 6 000 főre is.

Egyébként még a rendelet érvényességi ideje alatt is érkeztek nagy számban illegális határsértők: Biden kormányra lépésének első 18 hónapjában összesen 3 millió illegális bevándorló lépte át a határt, ami nemcsak a környező államokra hatott, hanem a többi között New Yorkra és Washington D.C.-re is.

Azokat a határsértőket, akiket a hatóságoknak sikerül elfogni, időszakos befogadóhelyekre viszik visszaküldésükig. Ilyen létesítmény működik például a Rio Grande völgyében, ahol a 4600 férőhelyes befogadóközpontban 6000 fő zsúfolódott össze, Brownswille-ben egy egyetemi baseball pályát alakítottak át ideiglenes szállássá. El Paso pedig két eddig üresen álló iskolaépület e célra történő rendelkezésre bocsátását tervezi.

Bidenen ebben a helyzetben nemcsak republikánus részről, hanem saját pártja irányából is nagy nyomás van: sok demokrata képviselő hozza fel a jelenlegi elnök ellen azt, hogy a kormány bizonyos mértékben limitálta a beérkezők számát, ahelyett, hogy mindenkit tárt határokkal várt volna.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a 11-én érvényét vesztő rendelet után minden eddiginél nagyobb nyomás fog nehezedni a déli határszakaszra, melyet a bideni adminisztráció „nyitott határok” politikája (open-border policy) még súlyosbít azáltal, hogy szinte kivétel nélkül mindenkit beenged az ország területére. A határzónán kívül az azzal szomszédos államok városaira is rendkívüli teher fog nehezedni, hiszen a migránsok – mint ahogy eddig is tették – felélik a városvezetések minden kapacitását.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon