Blog

Újabb terrortámadás történt Oroszországban

Hat fegyveres 20 rendőrt és civilt, köztük egy papot gyilkolt meg Dagesztánban az ortodox pünkösd ünnepén. Az ismeretlen támadók automata fegyverekkel nyitottak tüzet több különböző helyszínen.

Hat fegyveres 20 rendőrt és civilt, köztük egy papot gyilkolt meg Dagesztánban az ortodox pünkösd ünnepén. Az ismeretlen támadók automata fegyverekkel nyitottak tüzet több különböző helyszínen.

Az egyértelműen összehangolt támadások során a dagesztáni Derbentben egy ortodox templomot és egy zsinagógát vették célba az ismeretlen fegyveresek. Két elkövető állítólag ezután egy közeli épületbe vonult vissza, ahol a rendőrség későbbi közlése szerint megölte őket. A Kele-Numaz zsinagóga súlyosan megrongálódott a tűzben. Nagyjából ugyanebben az időben Mahacskala városában két fegyveres berohant egy ortodox templomba, felgyújtotta annak fő ikonját, majd tüzet nyitott.

A közösségi médiában közzétett videókon az is jól látható, hogy a templom előtt is heves lövöldözés zajlott, amikor a fekete ruhások automata fegyverekkel célba vették az elhaladó rendőrautókat. Az elkövetők egy, a mahacskalai zsinagóga közelében lévő rendőrőrsöt is megtámadtak.

A terrorakcióban sokan meghaltak és rengetegen megsebesültek.

Dimitrij Peszkov a Kreml szóvivője elmondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök folyamatos kapcsolatban áll a dagesztáni bűnüldöző és egészségügyi szervekkel, valamint részvétét fejezi ki a terrortámadásban áldozatul esettek hozzátartozóinak is.

A rendőrség őrizetbe vette Magomed Omarovot, a Mahacskala melletti Szergokalinszkij kerület vezetőjét, miután a jelentések szerint két fia is a vasárnapi merényletek elkövetői között volt. A terrortámadásra reagálva Abdurashid Magomedov dagesztáni belügyminiszter elmondta, hogy a támadók egy részét, köztük a korábban említett két fegyverest megölték, a többieket pedig meg fogják büntetni.

Szergej Melikov, a Dagesztáni köztársaság vezetője elmondta, ez egy hatalmas tragédia Dagesztán számára, valamint hangsúlyozta:

tudják ki áll a támadások megszervezése mögött; részleteket azonban nem közölt. Az azonban bizonyos, hogy a terrortámadás elkövetői külföldről kaptak segítséget.

Nem ez az első eset, hogy a térségben ehhez hasonló atrocitások történnek. 2007 és 2017 között a Kaukázusi Emirátus, majd később a Kaukázusi Iszlám Emirátus nevű dzsihadista szervezet is támadásokat hajtott végre a köztársaságban, illetve Csecsenföldön, Ingusföldön és Kabardino-Balkáriában is.

A dagesztáni köztársaságban történt a tragikus események miatt Szergej Melikov 3 napos nemzeti gyászt rendelt el.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon