Blog

Vak(merő) Brexit

A Brexit nem fog lezárulni 2019. március 29-én. Ezen a napon az Egyesült Királyság jogilag kilép az EU-ból, de az EU-val való viszonyának kialakítása még folyamatban lesz – írja a Spectator.

A Brexit nem fog lezárulni 2019. március 29-én. Ezen a napon az Egyesült Királyság jogilag kilép az EU-ból, de az EU-val való viszonyának kialakítása még folyamatban lesz – írja a Spectator.

Bár Theresa May eredetileg egy részletes tervet szeretett volna kézhez kapni a kilépési folyamatról és a kilépés utáni helyzetről egyaránt, már látható, hogy ez nem fog megvalósulni. Ehelyett csak egy pénzügyi megállapodás fog születni Nagy-Britannia és az EU között, néhány vitás kérdést, például az ír határ kérdését tisztáznak, de a távolabbi jövőről valószínűleg csak egy általános nyilatkozat megalkotására lesz idő. Egy jogilag nem kötelező érvényű politikai nyilatkozat pedig megnyitja a lehetőséget a „vak Brexit” előtt.

Egy ilyen „vak Brexit” forgatókönyvet biztosan könnyebb lesz elfogadtatni a Parlamenttel, mint egy részletesen kritizálható tervet, ám ezzel a megoldással a problémák csak elodázódnak.

A kilépés utáni időszakban nem csak a Konzervatív Párt új vezetőjének megtalálása lesz a feladat (hiszen az valószínűsíthető, hogy nem May fog indulni a következő választásokon, sőt, talán már március után távozik), hanem azoknak a konkrét döntéseknek a meghozatala is, amelyek meghatározták volna az új kereskedelmi viszonyokat. A 2020 decemberéig, az átállási idő végéig hátralévő alig másfél év így nem csak egy hozzászokási periódus lesz, mint az eredeti tervek szerint, hanem azt a komplex új rendszert is ki kell majd dolgozni, amire az eddigi Brexit-tárgyalások képtelenek voltak.

Ha ezt a kihívást sikerrel veszi az ország, és a kilépés a lehető legkevesebb megrázkódtatással jár Nagy-Britannia számára, onnantól az idő már a Brexit-pártiaknak dolgozik. A katasztrófa nélküli elválás tapasztalata megnyithatja ugyanis az utat az EU-s politikától való egyre lényegesebb eltérés előtt, különösen, ha a szolgáltatási szektor, aminek szabályozási leválása a leginkább várható, virágzásnak indul a Brexit utáni érában. Ha ez így alakul, lehetséges, hogy 40 év integrációs munkája akár 40 hónap alatt visszafordítható lesz Nagy-Britannia életében.

Szemlézte: Bálint Janka