Blog

Valóban megindulhat az impeachment eljárás Joe Biden ellen is?

Semmiképp sem Joe Biden az első, aki amerikai elnökként főszereplő ebben a témában. Donald Trump volt az első olyan amerikai elnök, aki ellen két alkalommal is felmentési eljárás megindítását szavazta meg a képviselőház – bár egyik sem járt sikerrel. Elképzelhető az, hogy most ismét…

Semmiképp sem Joe Biden az első, aki amerikai elnökként főszereplő ebben a témában. Donald Trump volt az első olyan amerikai elnök, aki ellen két alkalommal is felmentési eljárás megindítását szavazta meg a képviselőház – bár egyik sem járt sikerrel. Elképzelhető az, hogy most ismét impeachment-eljárás indításával veszélyeztessék, s akár el is mozdítsák az Egyesült Államok 46. elnökét, Joe Bident?

Az impeachment eljárás megindítását, kezdeményezését arra alapozzák az Egyesült Államokban, hogy az alkotmányuk így fogalmaz: ha az elnök vagy más tisztviselő „árulást, vesztegetést vagy más, magasabb szintű bűncselekményt követett el”, akkor a törvényhozás dönthet e tisztviselő elmozdításáról. Tehát az alkotmány felhatalmazza a Kongresszust a szövetségi tisztviselők felelősségre vonására.

Bár az Egyesült Államok történetében még nem volt példa arra, hogy az elnököt elmozdították volna hivatalából, többször sor került már arra, hogy a képviselőház elindította az elnök leváltását célzó eljárást.

Kevin McCharty, az amerikai képviselőház új republikánus elnöke úgy nyilatkozott, hogy akár az elnök eltávolítására irányuló eljárást is eredményezheti az, ha megkezdik Joe Biden és családja pénzügyi körülményeit kivizsgálni. Eddig ez a legnyilvánvalóbb fenyegetés az elnök felé, hiszen ez azt jelenti McCharty szavaival élve, hogy

a Biden család üzleti ügyleteivel kapcsolatos vizsgálataik akár vádelemelési vizsgálat szintjére is emelkedhetnek”.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy az igazság mélyére valóban csak így lehet eljutni? Valóban közvetlenül egymás után két elnök ellen is napirendre tűzik az impeachment eljárást, illetve megadják ennek lehetőségét? Ez egy igazán fajsúlyos és komoly „politikai játék” a jobb és baloldal között jelen esetben. Persze, bármi megtörténhet. Igaz lehet a vád, miszerint Joe Biden jelenlegi amerikai elnök 2014-ben, még alelnöki pozícióban kenőpénzt fogadott el egy ukrán energetikai cégtől, a Burismától. Erősíti a vádat az, hogy a cég igazgatóságában Hunter Biden, az elnök fia is tag volt.

A múlt héten Chuck Grassley republikánus szenátor kiadott egy belső, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) birtokába tartozó feljegyzést, mely addig ellenőrizetlen állításokat tartalmazott. A feljegyzés szerint

Hunter és Joe Biden is részt vett egy illegális külföldi vesztegetési rendszerben.

S ezt a republikánusok hetek óta próbálják nyilvánosságra hozni, az FBI komoly figyelmeztetései ellenére - írja a CNN.

A Képviselőház felügyeleti bizottsága nemrég az adóhatóság két nyomozóját hallgatta meg, nemsokára pedig zárt ajtók mögött Devon Archert, aki a Burisma igazgatótanácsi tagja, Hunter Biden korábbi üzlettársa.

Nem okoz ám meglepetést a reakció a történtekre és a vádakra. A Fehér Ház „minden alapot nélkülöző politikai mutatványnak” nevezte a büntetőeljárási indítványt. A Demokrata Párt szerint nincs semmilyen bizonyíték a szabálytalanságra, s az, amit most tesz a jobboldal, csak kísérlet arra, hogy hogyan terelje el a figyelmet a saját ügyeiről.

Az szinte mindenki szerint biztos, hogy nem mehet végig ez az impeachment eljárás, de kérdés az, hogy egyáltalán elindulhat -e. Bár eshetőségét már „belengették” de az elnök elítéléséhez a Szenátusban kétharmados többség kell. Hogyan valósulna ez meg?

Annyi biztos tehát, hogy Joe Biden és fia, Hunter Biden korábbi piszkos ügyei körül van keresnivalója a bűnüldöző hatóságoknak és a republikánusok is húzhatnak belőle politikai hasznot. Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy az impeachment elindítása a legjobb fegyver a hatalmat megszerezni próbáló politikai erő kezében, ahogyan ezt Donald Trump esetében is láthattuk.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon