Blog

Válságba kerültek az izraeli zsidó-keresztény kapcsolatok?

Izraellel, az országban zajló háborúval, valamint az országot jelenleg sújtó nehézségekkel ismerkedhettek meg a Danube Institute konferenciájának résztvevői 2023. november 27-én a Lónyay-Hatvany villában. A nap során a meghívott tudósok, szakértők, zsidó vezetők, valamint izraeli és magyar egyházi…

Izraellel, az országban zajló háborúval, valamint az országot jelenleg sújtó nehézségekkel ismerkedhettek meg a Danube Institute konferenciájának résztvevői 2023. november 27-én a Lónyay-Hatvany villában. A nap során a meghívott tudósok, szakértők, zsidó vezetők, valamint izraeli és magyar egyházi tisztségviselők nemzetközi csoportja három panelbeszélgetés keretein belül foglalkoztak az egyes témakörök aktuális kérdéseivel, valamint a területeken végzett kutatások eredményeivel.

A második panelbeszélgetés előadói Dr. Jürgen Buehler, a Jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetség (ICEJ) elnöke, Kovács Péter, a Hungary Helps Ügynökség főigazgatója, Prof. Dr. Grüll Tibor, a Pécsi Tudományegyetem ókortörténeti tanszékének vezetője, valamint Morvay Péter, újságíró voltak. A beszélgetést dr. Logan West, a Danube Institute vendégkutatója moderálta.

Logan West bevezető gondolatait követően Dr. Jürgen Buehler videós előadásában leszögezte: az izraeli zsidó - keresztény kapcsolatok nincsenek veszélyben, sőt, erősebbek, mint a történelem során valaha. Mint minden kapcsolatban, természetesen itt is előfordulnak különböző kihívások, kreatív megoldást igénylő helyzetek, azonban ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a két nép kapcsolatai szilárd alapokon állhassanak.

Kovács Péter a Gázában uralkodó jelenlegi helyzet ismertetésével közelítette meg a kérdést. Elmondta, hogy diplomata- és NGO-forrásai alapján

a Gázai-övezetben jelenleg körülbelül 1100 keresztény tartózkodik, akik eddig még nem kaptak engedélyt a távozásra.

Az övezet gyakorlatilag romokban áll, nem maradt más, csupán porig rombolt épületek, köztük templomok és lakóházak egyaránt. A még ott tartózkodóknak fel kell készülniük arra, hogy a házuk bármelyik pillanatban bombázás áldozata lehet, gyakorlatilag éjjel-nappal készen kell állniuk a menekülésre. Nincs elegendő élelmiszerük és üzemanyaguk, így hiába rendelkeznek autóval, nem tudják használni a meneküléshez. Kovács kiemelte továbbá, hogy egy váratlan pozitív hatás is tapasztalható a sok negatív között: a háború kitörése óta erős együttműködés indult el a különböző felekezetek között. Libanon helyzetére kitérve elmondta, hogy onnan 15-20 000 kereszténynek kellett elmenekülnie.

A Hungary Helps nem csak nekik és más keresztényeknek, hanem az egész Szentföldnek nyújt támogatást, eddig 950 000 dollár összegű adomány került folyósításra.

Prof. Dr. Grüll Tibor prezentációja során a zsidók és a keresztények történelmi gyökeréig visszanyúlva kiemelte a két nép közötti mély kulturális, vallási és történelmi kapcsolatokat, és ismertette annak legmeghatározóbb pillanatait, például amikor Jeruzsálem ostroma idején (Kr. u. 66-70 között) a menekülő keresztények Pellában leltek menedékre, vagy a Jeruzsálem pusztulása előtti időszakot, a keresztény- és a zsidóüldözések korát, de ide sorolhatjuk a közösségek életében meghatározó városok, úgy mint Nicopolis, Eleutheropolis vagy Beth Guvrin szerepét is.

A panelbeszélgetést Morvay Péter zárta: előadásában szót ejtett a gázai túszok szabadon engedéséről és az országban tett korábbi látogatásainak tapasztalatairól is. Véleménye szerint a mai keresztény-izraeli zsidó kapcsolatok kialakulásában meghatározó szerepet játszott Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése a nemzetközi közösség és kifejezetten az akkor még Donald Trump vezette Amerikai Egyesült Államok által.

A panel résztvevői egyetértettek abban, hogy az izraeli zsidó-keresztény kapcsolatok bizonyos időszakokban lehetnek feszültségekkel vagy válságokkal telítettek, azonban mindaddig, amíg törekszenek a párbeszédre és a történelmi, illetve a kulturális kontextus megértésére, addig az izraeli zsidóknak és a keresztényeknek minden esélye megvan egy további kölcsönös tiszteleten és együttműködésen alapuló jövő építésére.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Írta: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon