Blog

Váratlan szankciókat vezetne be Biden Kínával szemben

Biden 100%-os vámot vetne ki a kínai elektromos autókra! Ezen lépésével soha nem látott mértékben fokozná a már évek óta tartó amerikai-kínai kereskedelmi háborút. Kérdés, hogy a közelgő választások miatt szigorítana, vagy ténylegesen a belföldi piacokat védené? 

Biden 100%-os vámot vetne ki a kínai elektromos autókra! Ezen lépésével soha nem látott mértékben fokozná a már évek óta tartó amerikai-kínai kereskedelmi háborút. Kérdés, hogy a közelgő választások miatt szigorítana, vagy ténylegesen a belföldi piacokat védené?

 

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy jelentősen megemeli a kínai importtermékek széles körére kivetett vámokat. A kormányzati kommunikáció szerint ennek célja a tisztességtelen kínai kereskedelmi gyakorlatok kezelése, amelyeket már régóta az amerikai iparágak és a foglalkoztatás szempontjából károsnak tartanak. Az érintett árucikkek között találhatóak: az elektromos járművek, a félvezetők, az akkumulátorok, a napelemek, az acél és az alumínium is.

Leginkább a kínai elektromos autókat érintette a korlátozás, amelyekre 00%-os vámot vetettek ki. A többi, előbbiekben felsorolt termékekre 50%-os vámemelés vár. Ez a merész lépés az belföldi munkahelyek és a hazai gyártás védelmét szolgálja az olcsó kínai importtal szemben. A Fehér Ház hangsúlyozza, hogy ezek az intézkedések, amelyek 18 milliárd dollárnyi forgalmat érintenek,

nem a hazai fogyasztói árak befolyásolására irányulnak és választási megfontolások sem befolyásolják őket.

Ehelyett azokra a mélyen gyökerező problémákra reagálnak, mint például a szellemi tulajdonjogok ellopása, a kényszerű technológiaátadás és a kiberhacking, amelyekre Kína a gyártási versenyelőnyét alapozza. Az Trump adminisztráció alatt bevezetett intézkedésekről itt olvashatunk részletesebben.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) lehetséges tiltakozásával szemben is kitart az adminisztráció, azzal érvelve, hogy ezek a vámok kulcsfontosságúak a stratégiai ágazatok védelme szempontjából. Kína a maga részéről határozottan ellenezte az új vámokat és

a kétoldalú kapcsolatokra, valamint a globális gazdasági környezetre gyakorolt negatív következményekre figyelmeztetett, különösen a zöld technológiák területén.

A vámok struktúrája egy szélesebb körű megközelítésnek a része, amely éles ellentétben áll a korábbi, Trump elnök által kialakított kereskedelempolitikával.

A megemelt vámokat egy 90 napos felülvizsgálati időszakot követően vezetik majd be, amennyiben elfogadják a tervezetet. Ez az időszak döntő fontosságú lesz a vámok hatékonyságára nézve.

Több ellentmondás is felmerül ezzel kapcsolatban. Biden elnök 2019-ben még kritikusan állt Trump Kína-ellenes intézkedéseihez. Akkor még úgy hivatkozott a szankciókra, mint egy agresszív fellépésre, amelyek nem a két ország közti versenyt serkentik, hanem az ellenségeskedést. Tovább fokozza a feszültségeket az, hogy több politikus is radikálisabb korlátozásokat sürget. Az ő vezéralakjuk Sherrod Brown, Ohio állam szenátora, aki megosztó posztjairól híres a közösségi média felületein.

A jövőre nézve elmondható, hogy amennyiben a 90 napos türelmi időszakban problémák merülnek fel, úgy a választásokhoz közeledő Demokrata Párt népszerűsége is csökkenhet. Ezen kívül érdemes lesz figyelemmel kísérni a kínai fél válaszát a helyzetre. Egy bilaterális szankció életbe lépése kihathat más kontinensekre is, főként Európára.

usakina.jpg

Amennyiben az USA ki tudja használni ebből fakadó előnyét az említett időszakban, úgy csökkenteni tudja lemaradását Kínához képest. Mindenesetre a hazai középrétegnek imponálhatnak az intézkedések rövid távon, a gazdasági statisztikákra pedig még várni kell.

Szemlézte: Henez Botond

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon