Blog

Véget értek a parlamenti választások Indiában – Modi harmadszor is nyert

Több mint 640 millióan szavaztak a hét héten át tartó maratoni választáson, amelyet a hatóságok „világrekordként” üdvözöltek. A BJP jó eredményei ellenére most először nem szerzett többséget a parlamentben, így rászorul a koalíciós támogatásra.

Több mint 640 millióan szavaztak a hét héten át tartó maratoni választáson, amelyet a hatóságok „világrekordként” üdvözöltek. A BJP jó eredményei ellenére most először nem szerzett többséget a parlamentben, így rászorul a koalíciós támogatásra.

Narendra Modi indiai miniszterelnök, a vártnál sokkal szorosabb küzdelem után, megnyerte harmadik ciklusát is. Az általa vezetett Bharatiya Janata Párt (BJP) azonban úgy tűnik, hogy nem lesz többségben az 543 fős parlamentben, mivel a szükséges 272 mandátum alatti eredményt ért el. Koalíciós partnerei viszont szereztek további képviselői helyeket. 

Az eredmények személyes csapást jelentenek Modi számára, aki Gudzsarát állam miniszterelnökeként és India kormányfőjeként is mindig többséget szerzett a választásokon, és egy évtizeden át uralta az ország politikáját.

Ezzel szemben jó hírt jelent a Kongresszus Párt vezette INDIA ellenzéki szövetségnek, melynek meglepő újjáéledését jelzi, dacolva a korábbi várakozásokkal, amelyek szerint a szövetség hanyatlásnak indul.


A BJP Uttar Pradeshben (UP) szenvedte el a legnagyobb kudarcot. A 80 parlamenti hellyel rendelkező UP jelentős befolyással bír az országos politikában - sokan Delhi kapujának tekintik.

A BJP elmúlt évtizedbeli fölénye több tényezőnek volt köszönhető. Modi személyében a párt egy olyan vezetőt talált, akit karizmája és kommunikációs képességei a versenytársai fölé emeltek. A miniszterelnök támogatói úgy vélik, hogy a harmadik mandátum megszerzése több tényezőnek is köszönhető: a stabil kormányzásnak, a folytonosság vonzerejének, a hatékony jóléti programoknak és annak a benyomásnak, hogy javította India globális megítélését. Ugyanígy segített az töredezett és gyenge ellenzék, valamint a rengeteg kampányfinanszírozáshoz való hozzáférés.

A BJP jelentős mandátumcsökkenését eközben, a fenti tényezőkkel párhuzamosan a többi között a munkanélküliséggel, az emelkedő árakkal, a növekvő egyenlőtlenséggel és a hadsereg ellentmondásos toborzási reformjával hozzák összefüggésbe. Modi kemény és megosztó kampánya, amely különösen a muszlimokat vette célba, szintén elidegeníthette a szavazókat egyes régiókban.

Melyek a levonható tanulságok a választásból? Az eredmények azt mutatják, hogy a „Modi márka” veszített fényéből. Más szóval, nem olyan legyőzhetetlen, mint azt sok támogatója hitte, ami reményt adhat az ellenzéknek.

A BJP kormányalakítása a szövetségesektől függ, így Modinak konzultatívabb és megfontoltabb megközelítést kell alkalmaznia, mint eddig.

Az eredmény helyreállította Indiában azt, amit sokan „normális politikának” tartanak, tehát ahol több párt osztozik és verseng a hatalomért. Mindez felpezsdítheti az ellenzéki szövetséget.

Az indiai parlamenti választások eredményei jelentős fordulatot hoztak az ország politikai színterén. Narendra Modi harmadik ciklusának elnyerése bár bizonyítja vezetői képességeit és a BJP népszerűségét, a koalíciós kormányzás kényszere új kihívások elé állítja a pártot. Az ellenzék számára pedig új lehetőségeket nyit a megújult támogatás és az együttműködés esélye, amely hozzájárulhat egy kiegyensúlyozottabb politikai környezet kialakulásához Indiában.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon