Blog

Végzetes hiba a német bevándorlási politika – véli az ország egykori titkosszolgálati vezetője

Angela Merkelt és bevándorlási politikáját már saját párttársai is kritizálják. Németország volt kémfőnöke szerint ugyanis kudarcot vallott az ország migrációs politikája. Többek között erről is beszámol a France24 cikke.

Angela Merkelt és bevándorlási politikáját már saját párttársai is kritizálják. Németország volt kémfőnöke szerint ugyanis kudarcot vallott az ország migrációs politikája. Többek között erről is beszámol a France24 cikke.

nemetbevand_nyito.jpg

Hans-Georg Maassen a német Bundesverfassungsschutz (BfV – Alkotmányvédelmi Hivatal) vezetője volt korábban. Maasen-nek azonban 2018-ban távoznia kellet a posztjáról, mert kétségbe vonta a chemnitzi bevándorlók elleni támadások videóinak hitelességét. A német balliberális sajtóban már ezen kijelentései is komoly vihart kavartak, de akkor vált igazán „híressé”, amikor kiszivárgott az intézményének adott búcsúbeszéde.

Azt állította ugyanis, hogy a német kormány radikális baloldali elemei szőttek ellene összeesküvést csak azért, mert nem értett egyet a bevándorlási politikájukkal.

Maassen a menesztése óta aktív tag Merkel pártjában, a CDU-ban, s jelenleg is a politikai formáció konzervatív szárnyának egyik leghangosabb, legkarakánabb tagja. A volt kémfőnök jelen állás szerint el is indul a következő országos választásokon Türingiában.

Elmondása szerint folyamatosan építi ki a kapcsolatait a párton belül, s igyekszik új irányt mutatni a CDU-nak. Maassen egy legutóbbi beszédében „végzetesnek” nevezte a merkeli bevándorlási politikát. Szerinte emberek millióinak kontrollálatlan beengedése súlyos hiba volt. Úgy véli, hogy Németország politikai és gazdasági ereje hanyatlóban van az elmúlt évek hibás kormányzása miatt. Ennek egyik oka mindenképp a hibás bevándorlási politikában keresendő. Maassen szerint az egyszerű német választópolgár nem érti, hogy miért jön egyre több és több illegális migráns az országba, miközben egyértelmű, hogy nem jogosultak semmilyen menekültügyi státuszra.

nemetbevand_belso.jpg

A volt kémfőnök nem érti, hogy miért nem deportálják az illegálisan itt tartózkodókat, s nem tudja megérteni, hogy a többi politikus miért nem látja: csak a németeknek okoznak szenvedést és kárt az elhibázott bevándorláspolitikával.

Massen kommentjei természetesen komoly kritikát jelenteken a Merkel-érával szemben. Sokan azonban megpróbálják lekicsinyíteni az észrevételeit, mondván mindezek csak egy bukott kémfőnöktől származnak, és amúgy is csak a szélsőjobboldali szavazókat akarja megszólítani. Kérdéses azonban, hogy a német baloldalnak hány kölni szilveszter, hány késes támadás kell ahhoz, hogy legalább kis mértékben is, de átgondolja az elhibázott bevándorláspárti logikáját.

Úgy tűnik ugyanis, hogy az átlag német továbbra is elutasítja a tömeges migrációt, ennek azonban nem igazán tud hangot adni.


Egy nemrég készített felmérés szerint az állampolgárok úgy érzik, a túlzott politikai korrektség miatt ma már nemigen van véleménynyilvánítási szabadság a szövetségi köztársaságban. A választók szerint az iszlám és a bevándorlás ma „kényes téma” Németországban, s gyakran nem mernek megszólalni azok, akik nem osztják a baloldali média véleményét.

Németország mindenesetre komoly válaszút előtt áll. Ma még mindig nem lehet tudni, hogy ismét egy CDU-s vagy éppen egy zöld kancellár veheti át a hatalmat Berlinben, bár a legfrissebb közvélemény-kutatások előbbi előnyét mutatják.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell