Blog

Veni, vidi, vici – Giorgia Meloni Olaszország első női miniszterelnöke

Szeptember 25-én Olaszország választott – és ahogy maga Meloni is fogalmazott – világos üzenetet küldött: az emberek a bizalmukat a jobbközép koalícióba fektették, hozzásegítve így a Fratelli d’Italia (Olaszország Fivérei) vezetőjét a miniszterelnöki pozícióhoz.

Szeptember 25-én Olaszország választott – és ahogy maga Meloni is fogalmazott – világos üzenetet küldött: az emberek a bizalmukat a jobbközép koalícióba fektették, hozzásegítve így a Fratelli d’Italia (Olaszország Fivérei) vezetőjét a miniszterelnöki pozícióhoz.

A múlt heti olasz választások győzteseként a Fratelli d’Italia (Olaszország Fivérei), Lega (Liga) és a Forza Italia (Hajrá, Olaszország) alkotta jobbközép koalíció került ki, amely összesen a szavazatok több, mint 40%-át tudhatja magáénak, megszerezve így a többséget nemcsak a szenátusban, hanem a képviselőházban is. 

A győzelmet követően számos sajtóorgánum neofasisztának, Mussolini fasizmusának maradványaiból újjáéledő pártnak  titulálta Melonit és politikai formációját, amely egymaga 26%-ot szerzett a választásokon. Azonban, a baloldali fasistázáson kívül konzervatív hangok is megszólaltak a választásokkal kapcsolatban. Rod Dreher, a The American Conservative-ben közölt cikkében

Melonit Európa új reménységének nevezte, olyan politikusnak, aki a nemzeti szuverenitás, a hagyományos családmodell és Európa keresztény örökségének pártján áll.

 

Bravo, Giorgia! – európai vezetők első reakciói a győzelmet követően

Emanuel Macron közleményében úgy nyilatkozott, tiszteletben tartja az olaszok demokratikus, szuverén döntését. Hozzátette továbbá, hogy szomszédos országként, barátokként a közös munkának továbbra is folytatódnia kell – adta hírül a France 24

Olaf Scholz német kancellár szóvivője még az előzetes eredmények ismeretében nyilatkozta, hogy Olaszország „nagyon Európa-barát ország, nagyon Európa-barát állampolgárokkal, és feltételezzük, ez nem is fog megváltozni.” Hasonlóan vélekedett az Európai Bizottság is, amely szintén a konstruktív együttműködésben bízik az új olasz kormánnyal.

Viszont, ennél a pontnál mindenféleképp említést érdemel Ursula von der Leyen kampánycsend előtti megnyilvánulása, amikor is úgy fogalmazott: „megvannak az eszközeink, amennyiben bonyolódna a helyzet Olaszországban,” csakúgy mint Magyarország vagy Lengyelország esetén.

A bizonyos „eszközök” pedig a pénzmegvonás, amelyet a Bizottság Magyarországra is kiszabott, amennyiben a kormány nem nyújtja be időben a jogállamiségi eljárást keretében Brüsszelből kért törvényjavaslatokat.

 

Von der Leyen nyilatkozatát Salvini, a Lega vezetője sem hagyta szó nélkül. „Mi ez, fenyegetés? Szégyenletes arrogancia” – tette közzé a Twitteren. Mindezeken felül, az olasz nemzeti televízióban elmondta, hogy
amennyiben Brüsszel fontolgatja az Olaszországnak járó összegek megvonását, csak azért, mert a Liga nyerné a választásokat, újra kell gondolnunk ezt az európai koncepciót. Salvinin kívül több politikus, többek között Matteo Renzi, az EU-barát Italia Viva párt vezetője is kérte von der Leyent, hogy ne avatkozzon bele az olasz választásokba.

A Melonival szövetséges európai pártok vezetői is sorra gratuláltak az olasz választások győztesének. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés és Santiago Abascal a spanyol Vox párt elnöke is megjegyezte, hogy az olasz nép igazi patrióta, szuverén kormányba fektette bizalmát. Orbán Viktor magyar, illetve Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig egy egyszerű „Bravo, Giorgia!” illetve „Hatalmas győzelem! Gratulálunk!” Facebook-posztokkal köszöntötték az új miniszterelnököt.

 

Nehéz idők, erős emberek

Az elemzők szerint új olasz kormány csak október végén, vagy november elején alakulhat meg leghamarabb. Az biztos, hogy Meloni kabinetjének számos régi és új akadállyal kell szembenéznie: kezelnie kell az Olaszországot folyamatosan sújtó migrációs válságot, az elhibázott brüsszeli szankciók következményeként fellépő energiakrízist és inflációt, a magas államadósságot, a gazdasági válságot, valamint a háború következményeit is. Ilyen helyzetben nem egyszerű kormányozni, de ahogyan a mondás tartja, a nehéz idők erős embereket alkotnak. Az erős emberek jó időket hoznak el.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon