Blog

Veszély fenyegeti Theresa May miniszterelnökségét

Miközben Theresa May a Salzburgban megtartott EU-csúcstalálkozón igyekezett érvényt szerezni széles körben kritizált Brexit-forgatókönyvének, nem veheti le szemét a saját pártjáról sem. A napokban jutott ugyanis a Telegraph birtokába egy dokumentum, amely Theresa May 2019 áprilisi esetleges…

may.jpg

Miközben Theresa May a Salzburgban megtartott EU-csúcstalálkozón igyekezett érvényt szerezni széles körben kritizált Brexit-forgatókönyvének, nem veheti le szemét a saját pártjáról sem. A napokban jutott ugyanis a Telegraph birtokába egy dokumentum, amely Theresa May 2019 áprilisi esetleges félreállításáról és a szóba kerülő utódokról szól.

A Konzervatív Párton belül erősödő ellentéteket jelzi, hogy a dokumentum, bár még áprilisban született, újra felszínre került, és a képviselők egyre nyíltabban beszélnek May leváltásáról.

A találgatások azon az elképzelésen alapulnak, hogy a párt „1922-es bizottság” nevű belső platformja lemondásra fogja kényszeríteni Mayt. A bizottság a kormányban vagy a pártban pozíciót nem vállaló képviselőkből áll és lehetőséget biztosít nekik, hogy a párt vezetőinek jelenléte nélkül dolgozzák ki álláspontjukat.

A kormány tagjai általában nagyra értékelik a bizottság vezetőségének véleményét, amely jó indikátora a párt hangulatának, így egy vezető könnyen kínos helyzetben találhatja magát, ha elveszíti a 22-esek bizalmát.

A dokumentum azonnali lépésre hívja fel a képviselőket 2019 áprilisa után, majd sorra veszi a kabinet jelenlegi tagjait és a párt egyéb prominenseit esélyeiket latolgatva. A 27 jelöltet felsoroló lista nem nevez meg lehetséges befutót, de említést tesz a jelöltek támogatottságáról, közmegítéléséről és egymás közti kapcsolatairól is.

Szemlézte: Bálint Janka