Blog

Veterán baloldali politikus Ausztrália új miniszterelnöke

Az LMBTQ közösséget elkötelezetten támogatja, az illegális bevándorlókat viszont elődjéhez hasonlóan vissza tervezi fordítani a frissen megválasztott Anthony Albanese – olvasható a BBC rövid portréjában.

Az LMBTQ közösséget elkötelezetten támogatja, az illegális bevándorlókat viszont elődjéhez hasonlóan vissza tervezi fordítani a frissen megválasztott Anthony Albanese – olvasható a BBC rövid portréjában.

Megbukott a nemrég tartott választásokon a jobboldali Scott Morrison, aki 4 éven keresztül vezette miniszterelnökként Ausztráliát. Pozícióját már biztosan a munkáspárti Anthony Albanese veszi át, és az is egyre valószínűbbnek tűnik, hogy meglesz a kormányzó többséghez szükséges 76 mandátum, ami azt is jelentené, hogy a baloldali párt nem kerül koalíciós kényszerbe.

Az új vezető egy pandémia által meggyötört, súlyos lezárásokból kikecmergő társadalomba készül egységet lehelni. De ki is ő? Albanese apa nélkül nőtt fel, édesanyja rokkantnyugdíjasként viselte gondját egy sydney-i önkormányzati lakásban. A kampány során többször, majd a győzelmi beszédében is említette megpróbáltatásokkal teli gyermekkorát, mint progresszív világnézetének az alapját. Az 59 éves politikus jól emlékszik mindemellett arra, hogy édesanyja olyan lehetőségeket igyekezett teremteni számára, amelyekkel ő maga korábban nem élhetett. Albanese elmondása szerint az ő politikai tevékenységét is az inspirálja, hogy egy jobb világot hagyjon hátra 21 éves fiának.

Noha a Munkáspártot csak az előző választások utáni átrendeződés óta vezeti, Albanese egy vérbeli karrierpolitikus, hiszen huszonéves kora óta a baloldal oszlopos tagja,

parlamenti képviselőként pedig negyedévszázados múltra tekint vissza. Ráadásul a kormányzati szerepkör sem idegen számára. 2007-ben, amikor a Munkáspárt legutóbb kormányt váltott, infrastruktúraügyi és közlekedési miniszter lett, a 2013-as vereség előtt pedig pár hónapig miniszterelnök-helyettesként került a közvélemény reflektorfényébe. Az ellenzékben töltött évek alatt eltökélt szándéka volt a párt élére állni, ám próbálkozásai egészen a Munkáspárt 2019-es választási kudarcáig sikertelenek voltak.

A rutinos politikus tehát három év alatt, első próbálkozásra vezette győzelemre a baloldalt. Korábban egyébként Albanese a Munkáspárton belül is erősen balra húzott, ám amikor ő vált az ellenzék vezérévé, a centrum felé kezdte pozícionálni magát – világít rá a BBC. Amint azt a brit közszolgálati konszern cikke felidézi,

a kampány során az akkor még csak jelölt Albanese vért izzadva igyekezett meggyőzni a választópolgárokat, hogy ő nem „woke”.

A klímavédelmi elképzelései továbbra is markánsak, ám valamelyest ezekből is visszavett, miközben Kína ellen és a nemzetbiztonság fontossága mellett erősített retorikáján.
Látványos fordulatnak könyvelhető el továbbá, ahogyan beállt a liberális-nemzeti kormány sokat támadott azon intézkedése mögé, amely értelmében visszafordítják a vízi járművön érkező menedékkérőket.

A jobbra húzó kampány ellenére a BBC szerint hű maradt munkáspárti gyökereihez. Az állam beavatkozása és újraelosztási szerepe mindenképp fokozódni fog, Albanese ugyanis rendbe tenné az idősellátás rendszerét, könnyítene a gyermekgondozási terheken, valamint a termelőipart is fellendítené. Köztudott tény az is, hogy a politikus az LMBTQ-közösség elkötelezett támogatója.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon