Blog

Vita van Ausztrália közel-keleti tevékenysége körül

Sajtóhírek szerint a Palesztin Hatóságnak nyújtott ausztrál külföldi segélyprogram támogatásának egy részét a Hamasz terrorszervezetnek adják. Az ausztrál kormány tagad, Tony Abbott volt kormányfő egy vizsgálatra hivatkozva támadja a szövetségi kabinetet.

ausztralia_1.jpg

Sajtóhírek szerint a Palesztin Hatóságnak nyújtott ausztrál külföldi segélyprogram támogatásának egy részét a Hamasz terrorszervezetnek adják. Az ausztrál kormány tagad, Tony Abbott volt kormányfő egy vizsgálatra hivatkozva támadja a szövetségi kabinetet.

A volt ausztrál kormányfő, Tony Abbott Ausztrália külföldi segélyprogramjára vonatkozó vádjait visszautasította a szövetségi kormány. Az ABC News szerint az ex-miniszterelnök azt állította, hogy a Palesztin Hatóságnak nyújtott ausztrál támogatást terroristáknak és családjaiknak adják. Abbott kritikájában hozzátette, hogy Ausztrália izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe kellene áthelyezni, ezt a lépést azonban Julie Bishop külügyminiszter visszautasította.

A volt kormányfő azt követően nyilatkozott, hogy nemrégiben visszatért közel-keleti útjáról. Abbott a Spectatornak azt mondta egy, a Hamasz nevű iszlamista szervezetnek nyújtott állítólagos támogatást feltáró nyomozásra hivatkozva, hogy Ausztráliának felül kellene vizsgálnia a 40 millió dollárnyi segítséget, hacsak a Palesztin Hatóság nem szünteti be a kifizetéseket.

Az ausztrál külügyi tárca vezetője szerint a segélyezési program keretein belül komoly kockázatkezelési mechanizmusokat alkalmaznak, és szigorú átvilágításban való részvételt követelnek meg a partnerügynökségektől és kormányzatoktól. Nyilatkozatában a miniszter kifejtette, hogy a Palesztin Területeknek nyújtott ausztrál támogatás felülvizsgálat alatt van, miután a World Vision számára nyújtott segélyprogramot felfüggesztették tavaly a Palesztin Területeken. A politikus hozzátette, az ausztrál szövetségi kormány a zéró tolerancia elve szerint jár el csalás és korrupció esetén.

Úgy tűnik, az ausztrál kabinet egységesen utasítja vissza Tony Abbott vádjait, ugyanis a bevándorlásügyért felelős miniszter, Peter Dutton azt mondta, Ausztrália külföldre irányúló segélyprogramjában komoly ellenőrzési mechanizmusok, garanciális szabályok, fékek és ellensúlyok vannak beépítve. Dutton kiemelte, hogy amennyiben bármilyen szervezet nem a kijelölt célra fordítja a segélyeket, abban az esetben az ausztrál kormány felfüggeszti a támogatások folyósítását. A miniszter megvédte Bishop külügyminisztert azt állítva, hogy a külügyi tárca vezetője kézben tartja a dolgokat,

A külügyi és külgazdasági minisztérium 2016/17-ben 46,6 millió dollár támogatási keretösszeget nyújt a Palesztin Hatóságnak, mely támogatást több nem kormányzati szervezet (NGO) és az ENSZ fog szétosztani. A minisztérium tavaly augusztusban függesztette fel a World Vision nevű szervezetnek folyósított támogatást, miután a civil szervezet egyik alkalmazottját az izraeli kormány a Gáza-övezetben letartóztatta.

Tony Abbott javaslata szerint Ausztrália izraeli külképviseletét Tel Avivból Jeruzsálembe kellene átköltöztetni, hogy Ausztrália kifejezze tántoríthatatlan támogatását Izrael felé, mely az egyetlen liberális, pluralista demokráciával rendelkező ország a Közel-Keleten.

Erre reagálva Bishop azt nyilatkozta, ezzel a javaslattal az ausztrál szövetségi kormány nem foglalkozik. Állítása szerint a kabinetnek nincsen semmilyen terve az Ausztrál Nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről. Jeruzsálem kormányzása egyébiránt évtizedes vita tárgyát képezi a nemzetközi közösségben, s az elmúlt évtizedek gyakorlatának megfelelően az Izraellel diplomáciai kapcsolatot fenntartó országok a Jeruzsálemtől 70 kilométer távolságban lévő Tel Avivba helyezik külképviseleteiket.

A Deakin University professzora, Greg Barton szerint az ausztrál nagykövetség átköltöztetése semmi esetben sem volna bölcs lépés, mert nem járulna hozzá régóta húzódó probléma rendezéséhez. Aláhúzza: vitatott Kelet-Jeruzsálem megszállt területként való kezelése a nemzetközi közösség szemében. A szakember szerint Ausztráliának potenciálisan szerepe lehet a tárgyalások valamilyen módon történő előmozdítására, azonban a mediátor-szerep gátja lehet a nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezése.

Szemlézte: Árpási Botond