Blog

Volt tévés bemondó lesz az USA ENSZ-nagykövete

Donald Trump az amerikai külügy szóvivőjét, a korábbi Fox News-bemondó  Heather Nauertet választotta az USA új ENSZ-nagykövetének – írja a BBC News.

nauert.jpg

Donald Trump az amerikai külügy szóvivőjét, a korábbi Fox News-bemondó  Heather Nauertet választotta az USA új ENSZ-nagykövetének – írja a BBC News.



Az USA ENSZ-be delegált nagykövete, Nikki Haley két év után döntött úgy, hogy nem kívánja tovább betölteni a jelenlegi posztját. A munkájáról az amerikai elnök elismerően nyilatkozott, szerinte a volt nagykövetnek köszönhetően az ország sikeresen tudott előre lepni több kiemelten fontos területen. Trump úgy látja, Haley kemény és kitartó munkája nélkül az ország nem lett volna képes olyan diplomáciai sikereket elérni, mint az észak-koreai vezetővel való személyes találkozó lebonyolítása. A volt nagykövetet az ENSZ-ben a 48 éves Heather Nauert válthatja, aki a pályafutását a republikánus-kötődésű FOX News televíziónál kezdte 1998-ban.

Nauert hivatalos kinevezése viszont csak akkor történhet meg, ha arra az USA Szenátusa is rábólint. A külügyi szóvivő személye egy szokatlan választásnak ígérkezik az amerikai elnök részéről. Az ENSZ nagyköveti pozícióját eddig mindig egy tapasztalt diplomata vagy egy olyan nemzetközi kapcsolatokban jártas politikus töltötte be, aki meghatározó alakja volt az amerikai külügynek. Nauertnek ugyanakkor nem a diplomácia a fő szakterülete, eddig összesen két évet töltött külügyi területen, így sem képzettsége, sem pedig a tapasztalata nem indokolja a kinevezését.

Trump elnök viszont elismerően nyilatkozott a jelölt eddigi tévés pályafutásáról, kitartó munkájáról és lojalitásáról. Sajtóhírek szerint nemcsak az elnök, de Donald Trump lánya, Ivanka Trump és Mike Pompeo külügyminiszter is pozitívan értékelte Nauert várható kinevezését. Az amerikai vezetés abban bízik, hogy a tévés tapasztalatok jól fognak jönni, hogy a külügy sikeresen keresztül vigye az „Amerika az első” szlogen köré épített külpolitikát, ami a multilaterális kapcsolatok helyett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére épül.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás