Blog

Vörös köd - a félidős választás tanulságai

Szerkesztőségi vezércikkben elemzi a félidős választáson történteket az amerikai konzervatív National Review magazin.

Szerkesztőségi vezércikkben elemzi a félidős választáson történteket az amerikai konzervatív National Review magazin.

Vörös köd címmel fogalmazta meg szerkesztőségi véleményét a National Review. Amerika vezető konzervatív magazinja szerint az első jó hír, hogy véget érhet Nancy Pelosi demokrata párti vezetése a szövetségi Képviselőházban, így vége szakadhat a demokraták egypárti törvényhozásának. Elbukott két demokrata reménység is, Stacey Abrams Georgiában és Beto O'Rourke Texasban.

A National Review szerint azonban elég sok rossz hírrel is szembe kell nézni. A republikánusok nem tudtak látványos győzelmet aratni a Képviselőházban és a Szenátusban. Elveszítettek olyan kormányzóválasztásokat, amelyek nyerhetőek lettek volna, és nagyon elveszítettek előzetesen kiélezettnek tűnő versenyeket is.

A lap szerint még rosszabb az, hogy ezeket a vereségeket úgy szenvedték el, hogy újonc vagy alkalmatlan jelölteket indítottak - mert azok mellé állt Donald Trump előzetesen.

Egy komolyabb vagy mérsékeltebb republikánus számos helyen győzni tudott volna, a wisconsini kormányzói poszttól az arizonai szenátori versengésig.

A National Review a választás győzteseinek Mike DeWine ohiói, Ron DeSantis floridai és Brian Kemp georgiai kormányzót tartja. A lap szerint erényük volt a kormányzati tapasztalat és az, hogy a választók prioritásaival foglalkoztak. Mind életpártiak az abortusz kérdésében, mind törődnek a munkások, a dolgozó rétegek problémáival, és mindannyiuknak független a politikai identitása Trumptól.

"Ritkán van egy választásnak egyszerűbb és egyértelműbb leckéje. De az, hogy a republikánusok tanulnak-e belőle, nem egyértelmű" - zárja szerkesztőségi állásfoglalását a National Review.

Az amerikai félidős választással kapcsolatos további írásainkat ide kattintva találod.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon