Blog

Zuckerberg új dobása – újabb kriptovaluta jöhet?

Az amerikai politikusok örömmel fogadták a Librával kapcsolatos szabályozási intézkedéseket. Diego Zuluaga, a Cato Institute gazdasági elemzője viszont több okból kifolyólag is üdvösnek tartja az új projektet.

Az amerikai politikusok örömmel fogadták a Librával kapcsolatos szabályozási intézkedéseket. Diego Zuluaga, a Cato Institute gazdasági elemzője viszont több okból kifolyólag is üdvösnek tartja az új projektet.

A Facebook kezdeményezésében elindult globális méretű digitális kriptovaluta bevezetésével kapcsolatban október 23-án Mark Zuckerbergnek képviselőházi meghallgatáson kellett megjelennie.

„A megválasztott képviselők a Facebook múltbeli botrányai miatt bizalmatlanok lehetnek, de ha nem a Librát, akkor más, hasonló kezdeményezést kell sürgősen bevezetnünk. A fizetéshez és hitelhez való könnyű hozzáférés nélkül az alacsony és közepes jövedelmű országokban élőknek nincs esélyük arra, hogy felzárkózzanak a gazdagabb országokban élők életszínvonalához” – véli Zuluaga.

A Libra célja egy digitális pénzeszköz és pénzügyi infrastruktúra létrehozása. A Libra Associationnak a Facebookon kívül további 27 vállalati partnere van, akik gondoskodnának arról, hogy a Libra egyes egységeit stabil nemzeti valuták keverékében denominált pénzügyi eszközök támogassák, például az amerikai dollár és az euró. Ez meggátolná, hogy a Libra értéke szélsőségesen ingadozzon, ellentétben más digitális valutákkal, mint például a Bitcoin. A tagok emellett Libra-alapú termékek, például digitális pénztárcák igénybevételét is lehetővé tennék.

A Facebook vezető szerepe a kezdeményezésben azonban sokaknak nem tetszik: a cég hatalmas mérete, a felhasználók adataival való korábbi visszaélések vagy a 2016-os amerikai elnökválasztással kapcsolatos botránya miatt több szenátornak és más, magas beosztású politikusnak is ellenvetése támadt. Ohio és Hawaii szenátora például a hónap elején levelet küldött a Libra Association partnereinek, így a Stripe, Visa és a MasterCard vállalatoknak, amelyek néhány nappal később bejelentették a projektből való kilépésüket.

„Érdekes, hogy amit sokan veszélyesnek tekintenek, az egyben a projekt legnagyobb ígéretét is jelenti. Ez pedig nem más, mint a Facebook hatalmas, 2,4 milliárd aktív felhasználóhálózata, amelyet a Libra partnereinek több száz millió ügyfele egészít ki” – mondja az elemző. „Minél nagyobb a fizetési hálózat mérete, annál vonzóbbá válik a többi potenciális felhasználó számára is.”

A Libra további előnye, hogy a kifizetéseket közvetlenül összekapcsolja a mobil technológiával. A mobil pénzszámlák, például a Libra hálózaton futó digitális pénztárcák nagyban megkönnyíthetik az anyagilag rászorulók számára az alapvető pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Amint a Világbank legutóbbi Findex Database jelentésében dokumentálta, a mobil pénzszámlák segítséget jelentettek a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés kiterjesztésében Afrikában és Ázsia egyes részein egyaránt. Egy olyan pénznem, mint a Libra, a kormánytól elkülönítve és önállóan kezelve, a globális bankrendszereket használók százmillióinak nemcsak a kényelem, hanem a pénzügyi biztonság elérésében is segíthet.

„De a gazdag országok is profitálhatnak a Librából” – teszi hozzá Zuluaga. A 2008 utáni szabályozás, amelyet a pénzügyi válság után vezettek be, jelentősen megemelte a számlavezetési díjakat, ami megnehezíti az alacsony jövedelmű amerikaiak számára a bankszámlák fenntartását. Emellett az alacsony jövedelmű bevándorlók jelenleg csak magas díjak ellenében tudnak hazautalni, a Libra azonban ezen is segíthet.

„Mindaddig, amíg a Kongresszus nem áll készen a jelenlegi bankjogszabályok jelentős változásainak megfontolására és az általa felvetett szabályozási terhekre, a nem banki kifizetésekkel kapcsolatos újítások, mint például a Libra, továbbra is azon kevés mentőöv közé tartoznak, amelyek pénzügyi szempontból kizártak.Ha ez a kezdeményezés végül nem kerül bevezetésre, akkor is szükségünk lesz valamire” – zárja sorait az intézet szakembere.

Szemlézte: Benkő Lilla