Blog

A mesterséges intelligencia már háborúban áll

„A mesterséges intelligencia (AI) fokozatosan átformálja az amerikai nemzetbiztonságot. Az amerikai haderő mesterséges intelligenciát használ a felszerelések karbantartásától kezdve a költségvetési döntésekig. (…) A jövőben az amerikaiak arra is számíthatnak, hogy az AI teljesen megváltoztatja azt,…

„A mesterséges intelligencia (AI) fokozatosan átformálja az amerikai nemzetbiztonságot. Az amerikai haderő mesterséges intelligenciát használ a felszerelések karbantartásától kezdve a költségvetési döntésekig. (…) A jövőben az amerikaiak arra is számíthatnak, hogy az AI teljesen megváltoztatja azt, ahogy az USA és ellenfelei a hadszíntéren viselkednek. Tömören összefoglalva, az AI biztonsági forradalmat indított el – olyan forradalmat, ami még csupán most van kibontakozóban.”

Amikor a mesterséges intelligencia betört a köztudatba, számos kutató óvatosságra intett mindenkit, valamint a fejlesztések szüneteltetését kérte, hiszen attól függetlenül, hogy nagymértékben megkönnyíti az élet szinte minden területét, az AI számos veszéllyel is bír. Amerika AI-fejlesztését azonban egyrészről nem is lehetett volna, másrészről pedig hiba lett volna megállítani – húzza alá Michèle A. Flournoy a Foreign Affairs hasábjain

Kína már régóta dolgozik azon, hogy az Egyesült Államokat felülmúlja a mesterséges intelligencia területén, különösképpen akkor, ha a haderőről van szó.

Ha Kína sikerrel járna e téren, katonailag sokkal fejlettebb lenne, hadműveleteit még nagyobb erővel és tempóval tudná véghezvinni, nem utolsó sorban pedig azok az esetleges kiber- és elektronikus hadviselési eszközök, melyeket az USA ellen vethet be, kritikus veszélynek tennék ki az Államokat.

Eltekintve attól, hogy az USA élen jár az AI-kutatásokban és fejlesztésekben, az innovatív technológiák alkalmazásában a kormánynak még több erőfeszítést kell befektetnie. A megfelelő munkaerőn kívül – mely képes kidolgozni és fejleszteni az AI-t – szükséges még a megfelelő számítógépes infrastruktúra kiépítése, valamint többet kell fordítania a tesztelő és értékelő folyamatokra, platformokra is, melyek bizonyosságot adnak arról, hogy az AI haderőben történő alkalmazása megbízható és biztonságos. Valamennyi politikus és szakértő tudatában van már ennek, sőt, már számos olyan politikai irányelvet is kidolgoztak, mely az AI biztonságos alkalmazását garantálná, azonban a Kongresszusnak is cselekednie kellene e téren.

Attól függetlenül, hogy még mindig születnek a mesterséges intelligencia szabályozásáról szóló javaslatok, rendeletek, az amerikai légierő már használ AI alapú programokat, melyek segítenek a források elosztásában, valamint megjósolják, hogy egy adott döntés hogyan formálhatja a légierő programját, vagy költségvetését. Hasonló AI modelleket használnak például a komplex fegyverek karbantartásánál.

Mindez viszont csupán a jéghegy csúcsa: az AI sokkal többre képes a haderő szempontjából, hiszen akár viselkedésminták elemzéséről, akár az orosz invázió hónapokkal korábbi megjóslásáról van szó, akár Peking következő lépéseinek feltérképezéséről, a mesterséges intelligencia számos lehetőséget rejt magában.

Természetesen Peking hasonló erőfeszítéseket vet be a mesterséges intelligencia fejlesztésében, hiszen nem akarja az Egyesült Államoknak megengedni, hogy felülkerekedjen rajta a technológiai versenyben. Gazdaságilag képes több forrást is az AI-fejlesztés felé irányítani, emberi erőforrás terén pedig 2025-re dupla annyi Phd-diplomás informatikust és szakértőt nevel ki, mint az Államok.

Az USA előnye viszont a munkaerőállomány kreativitásában rejlik. Előfordul ugyanakkor, hogy a kreativitás sem bizonyul elegendőnek akkor, ha csupán a dolgozók elenyésző száma tudja ténylegesen tesztelni és felügyelni az AI használatát.

Persze beszélni kell arról is, hogy a mesterséges intelligencia komoly veszélyekkel is jár:

a dezinformáció terjesztésén kívül súlyosabb következményei is lehetnek a nem megfelelő alkalmazásának – hadviselés esetén például nem katonai célpontok téves likvidálása.

A Pentagon egyébként ennek tudatában már 2020-ban megkezdte az AI etikus használatának kidolgozását és elősegítését.

Összességében elmondható – ahogy a cikk szerzője is hangsúlyozza – hogy a problémák felismerése egy dolog, tenni azok megoldásáért pedig egy következő lépés. Ezért az amerikai döntéshozóknak mindenféleképpen új irányelveket kell kidolgozniuk, amelyek a fejlesztés gyorsaságán kívül annak biztonságáért is felelnek. Ennek hiányában a mesterséges intelligencia veszélyei komoly hatást gyakorolnának az amerikai befolyásra és hatalomra.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon