Blog

A Z generáció túlszárnyalja elődjeit

Világszerte mintegy 2 milliárd ember a „Z generáció” tagja, vagyis 1997 és 2012 között született. Amerikában és Nagy-Britanniában ez a csoport a lakosság ötödét teszi ki, ami vetekszik a baby-boomerek arányával; Indiában és Nigériában pedig a fiatalok száma messze meghaladja az idősekét. Habár sokak…

Világszerte mintegy 2 milliárd ember a „Z generáció” tagja, vagyis 1997 és 2012 között született. Amerikában és Nagy-Britanniában ez a csoport a lakosság ötödét teszi ki, ami vetekszik a baby-boomerek arányával; Indiában és Nigériában pedig a fiatalok száma messze meghaladja az idősekét. Habár sokak szerint az okostelefonok megnyomorítják ezt a generációt, a számok azt mutatják, hogy a munka világában jóval sikeresebbek, mint elődjeik.

A Z generáció körülbelül fele már aktív tagja a munkaerőpiacnak. Egy átlagos amerikai munkahelyen a teljes munkaidőben dolgozó Z-generációsok (másnéven „Zoomerek”) száma hamarosan meghaladja a teljes munkaidőben dolgozó baby-boomerek, azaz az 1945 és 1964 között születettek számát, akiknek karrierje lassan véget ér. Amerikában jelenleg több, mint 6000 Zoomer már vezérigazgató és körülbelül ezren politikusként dolgoznak. 

Nyugaton egyre több közvélemény-kutatás mutatja azt, hogy a mai fiatalok folyamatosan aggódnak a többi között a lakásvásárlás nehézségei vagy az éghajlatváltozás fenyegető veszélyei miatt.

A társadalomtudósok attól tartanak, hogy a Z-generáció tagjai, akiknek gyermekkorát a doomscrolling (negatív hírek tömeges fogyasztása) és a fomo jellemezte, mára a szorongás és a depresszió áldozatai lettek.

Amerikában és Nagy-Britanniában a politikusok az okostelefonok betiltását és a közösségi média korlátozását fontolgatják a 16 éven aluliak számára; a szülők és a tanárok pedig mindenütt próbálják felügyelni a képernyő előtt töltött időt. 

Ezzel ellentétben, pénzügyi szempontból a Z generáció rendkívül jól teljesít, ami megváltoztatja a munkához való viszonyát is. Az Y generációtól eltérően, akik a 2007-es világválság után léptek be a munkaerőpiacra, a Zoomerek idejére jelentősen csökkent a fiatalok munkanélkülisége, Magyarországon például 2012 óta több mint 15%-kal.


A Z generáció bérei sokkal gyorsabban emelkednek, mint az idősebb munkavállalóké. 2007-ben a 16-24 éves franciák átlagos nettó jövedelme az általános átlag 87%-a volt, ma ez az arány 92%. Néhány helyen, köztük Horvátországban és Szlovéniában a Z generációsok már az átlagot is elérő jövedelemmel rendelkeznek. Amerikában az átlagos Zoomer jövedelme az adókkal kiigazítva reálértéken kényelmesen meghaladja az ezredfordulósokét vagy az azonos korú X generációsokét.

De mi a Zoomerek sikerének kulcsa? Sokan olyan tantárgyakat választottak, amelyek segítenek nekik munkát találni.

Nagy-Britanniában és Amerikában a Z generációsok elkerülik a humán tudományokat, és inkább a közgazdaságtant és a mérnöki tudományokat választják.

A szakképesítések is egyre népszerűbbek, így ki tudják élvezni a szűkös munkaerőpiac előnyeit. Ezen kívül kevesebbet buliznak és szocializálódnak, mint elődeik, aminek viszont a hátránya is megmutatkozik mentális egészségük romlásában.

Míg az ezredfordulósok úgy nőttek fel, hogy a munka kiváltság, és ennek megfelelően cselekedtek, tehát igyekeznek minél inkább megfelelni, a zoomerek ezzel szemben abban a hitben nőttek fel, hogy a munka alapvető jog, így ahhoz való viszonyuk is egészen más.

A törekvés helyett sokan inkább a lelassult életmódot és saját jólétüket tartják szem előtt.

Egyes helyeken azonban attól tartanak, hogy az elmúlt évtizedek gyors fejlődése nem ismétlődik meg. Ez az aggodalom Kínában mutatkozik meg leginkább. A gazdasági bizonytalanságnak és annak köszönhetően, hogy a felsőoktatásban a mennyiséget helyezik előtérbe a minőséggel szemben, a diplomások több mint egyharmada munkanélküli lehet. Erről korábban blogunkon is írtunk.

Fontos megjegyezni, hogy a világ 12-27 éves korosztályának nagyjából négyötödét a fejlődő országokban élő fiatalok teszik ki.

A növekedésnek és a technológia elterjedésének köszönhetően az olyan helyeken, mint Jakarta, Mumbai vagy Nairobi, a fiatalok sokkal jobb helyzetben vannak, mint szüleik voltak.

Gazdagabbak, egészségesebbek és képzettebbek; akiknek okostelefonjuk van, jobban tájékozottak és több kapcsolattal rendelkeznek. Nem csoda, hogy az ENSZ 2021-es felmérése szerint a feltörekvő gazdaságok fiataljai optimistábbak, mint a gazdag világban élők.

A Z generáció dinamikus fejlődése és globális hatása elénk tárja a jövő irányát és lehetőségeit. Miközben pénzügyi és technológiai szempontból előrelépnek, a mentális egészségük megőrzése és a fenntartható életmód fontossága is kiemelkedő. Ahhoz, hogy ez a lendület folytatódjon, a fenntartható fejlődés és az egyéni jólét közötti egyensúlyt kell megtalálni, lehetőségeiket és kreativitásukat pedig összhangba kell hozni a társadalmi kihívásokkal és felelősségekkel.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon