Blog

Áradások Olaszországban – a klímaválság legújabb áldozatai

Az olaszországi árvíz miatt eddig 40 000 embert kellet evakuálni és 14 halálos áldozata volt. A földcsuszamlásoktól házak omlottak össze, és utak váltak járhatatlanná. Ez lesz vajon a jövője a mediterrán országoknak? 

Az olaszországi árvíz miatt eddig 40 000 embert kellet evakuálni és 14 halálos áldozata volt. A földcsuszamlásoktól házak omlottak össze, és utak váltak járhatatlanná. Ez lesz vajon a jövője a mediterrán országoknak?

 

Lassan egy hónapja, hogy Észak-Olaszországban, Emilia-Romagna régióban áradások pusztítanak. A szokatlan májusi esőzések rengeteg embernek okoztak kárt, több mint 500 utat öntött el a víz és a földcsuszamlások. A felhőszakadás miatt vörös riasztás volt érvényben egészen május 21-ig. Bologna polgármestere, Matteo Lepore szerint hónapokba, vagy akár évekbe is telhet a területek helyreállítása és az utak újjáépítése. Lepore és az olasz kormány dolgoznak a helyzet megoldásán, erről rendszeresen biztosítja az olasz lakosságot a közösségi médiában.

 

A városban 3500 evakuált polgár van, de senki nem marad az utcán.

 

Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni a tervezettnél hamarabb hazatért a Hiroshimában megrendezett G7 csúcstalálkozóról (amiről itt írtunk blogunkon), hogy szembenézzen a krízishelyzettel. Egy sajtókonferencián bejelentette:

nem maradhatok távol Olaszországtól egy ilyen nehéz időszakban.

Emellett megköszönte a szakemberek és önkéntesek munkáját, akik az áldozatokon próbálnak segíteni. Ő maga is meglátogatta az érintett területeket.

A vízszint hirtelen emelkedése és a csatornák túláradása egy egyre gyakoribb meteorológiai jelenség, az úgynevezett hidegcsepp következménye – írja a Le Parisien. A hidegcsepp egy általánosan 5000 méter magasságban elhelyezkedő hideg légfrontból leváló rész, ami a földközi-tengeri meleg levegővel ütközve olyan pusztító viharokat okoz, ami akár havasesővel és rendkívül erős széllökésekkel is járhat. Ez a jelenség inkább az őszi időszakra jellemző, ezért is érte meglepetésként Olaszországot, hogy tavasz végén ilyen szintű áradást okozott. Guillaume Séchet, francia meteorológus szerint

a klímaváltozás következtében hasonló horderejű viharok egyre többször jelenhetnek meg a mediterrán térségekben.

Ezt nevezzük az éghajlat tropikalizációjának.

A New York Times írása alapján majdnem 500 milliméter eső esett 15 nap leforgása alatt, ami több mint az átlagos évi csapadékmennyiség fele. Ezt egy hónapos szárazság előzte meg, ami miatt a föld nehezen nyelte el az extrém vízmennyiséget, így az elárasztotta a szántóföldeket. Geológusok szerint Emilia-Romagna urbanizációja miatt folyamatosan csökkentek azok a területek, ahol a víz el tudna folyni, illetve ahová el lehetne azt vezetni, hogy a lakóövezetek szárazok maradjanak. A folyók szabályozása évtizedek óta tart, de sok gátat és csatornát elhanyagoltak. Ezeket folyamatosan újítani kellene, hogy a folyó ne okozhasson károkat.

Az olasz kormány két milliárd eurót tett félre az újjáépítésre, habár a jövőben ennél valószínűleg többre lesz szükség.

Szakértők szerint a rekonstrukció mellett megelőző intézkedéseket is kell hozni, hogy a jövőbeli viharok okozta veszteségeket minimalizálják. Olaszország viszont egyike azoknak az országoknak, amelyek nem fogadták el az Európai Bizottság által tervezett Nemzeti Alkalmazkodási Tervet (National Adaptation Plan), mely szerint az uniós tagállamoknak olyan eljárásokat kell alkalmaznia, mely csökkenti sebezhetőségüket a klímaváltozással szemben. A globális felmelegedés évről évre egyre több természeti és gazdasági kárt okoz, nem is beszélve az emberéletekről, melyek odavesznek egy-egy katasztrófában.

Fontos, hogy ne csak az átlagember, hanem az államok vezetése is komolyan vegye az éghajlatváltozás következményeit, és megtegyen mindent annak érdekében, hogy visszafogja a globális felmelegedést. Olyan jövőt kell teremtenünk, ami nemcsak 20 évig élhető, hanem amit még sok generáció élvezhet.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon