Blog

Az Egyesült Államok döntő jelentőségű fegyvernemet erősít Ukrajnában

Ukrán tüzéreket képez ki az amerikai hadsereg amerikai tarackok használatára. Ezzel kulcsfontosságú, az oroszok dolgát igencsak megnehezítő részét erősíti Kijev hadseregének. Az orosz légifölény és légierejük gyengesége mellett az ukránok leginkább a tüzérségtől várhatják, hogy képes legyen az orosz…

Ukrán tüzéreket képez ki az amerikai hadsereg amerikai tarackok használatára. Ezzel kulcsfontosságú, az oroszok dolgát igencsak megnehezítő részét erősíti Kijev hadseregének. Az orosz légifölény és légierejük gyengesége mellett az ukránok leginkább a tüzérségtől várhatják, hogy képes legyen az orosz csoportosításokra nagy tűzcsapásokat mérni. A Stars and Stripes ad hírt az újabb fontos amerikai segítségről.

Áprillis 14-én, nagycsütörtökön Joe Biden amerikai elnök újabb 800 millió dolláros, Ukrajnának szánt katonai segélyt jelentett be. Ez az összeg önmagában nem nagy, még az óvatos Németország is komolyabb összeget ajánlott fel Ukrajna megsegítésére a közelmúltban. 

Természetesen ez csak egy az amerikai segélyek nagy láncolatában, amelyek folyamatosan érkeznek a kelet-európai országba. Már majdnem 15 milliárd dollárt költött Ukrajnára a szövetségi kormányzat a háború kitörése óta.

És ez az újabb összeg kritikus jelentőségű tételeket tartalmaz: tüzérséget és tüzérségi kiképzést.

A gyorsan, koncentráltan bevetett tűzerő minden modern háborúnak, így az orosz-ukrán konfliktusnak is fontos eleme. Az egyik fegyvernem, ami ezt biztosítani tudja, az a légierő, amely nagy távolságokra, gyorsan helyet változtatva dobja le bombaterhét. Ukrajnának ez a lehetőség most nem áll rendelkezésére. Az ukrán légierő (minden ellenkező orosz állítással szemben) nem semmisült meg, sőt a mai napig tud bevetéseket repülni. Az ugyanakkor nem elég, hogy a repülőgépei képesek felszállni. A földi erők megfelelő tűztámogatására egy tiszta, ellenőrzött légtérre lenne szükség, ahol a bombákat hordozó repülőgépek legalább elfogadható biztonsággal tudnak mozogni, és elfogadható valószínűséggel elérik céljaikat. Ez nyilvánvalóan nem áll rendelkezésre. Egyes elemzések szerint az oroszok éppen azért nem koncentráltak megfelelően az ukrán légierő elpusztítására, mert nagyon koncentráltan védték a szárazföldi csapatokat.

Ami az egyéb eszközöket illet, az irányított páncéltörő rakéták hatalmas segítséget nyújtottak az orosz invázió megfékezésére. Az USA által szállított, rendkívül fejlett Javelin rakéták valóságos mémmé váltak világszerte.

Azonban bármennyire is szeretné az USA végtelen tömegben szállítani a páncélelhárító rakétákat, korlátozott számban állnak rendelkezésre.

A raktáron lévő 21 000 darabból már 7000 rakétát elvittek az oroszok elleni háborúba, és természetesen nem lehet szó a teljes készlet átadásáról. A Javelin nagyon fontos és szükséges fegyvere az amerikai hadseregnek. A normál termelési ütem szerint pedig évente mindössze 1000 ilyen rakétát gyártanak. Ha ezt meg is többszörözik, akkor is legfeljebb pár száz Javelint tudnak átadni havonta az ukránoknak az új gyártmányokból. Ezeket a rakétákat a tüzérség nem tudja tökéletesen kiváltani, de részben enyhítheti hiányukat.

A légierő hiánya és a páncéltörő rakéták bizonytalan jövője miatt tehát teljesen logikus dolog a relatíve olcsó, nagy tömegben rendelkezésre álló lövegekkel támogatni az ukrán hadsereget.

Azok ugyanis eddig is komoly hatékonyságúak voltak.

Az amerikai tüzérségi segély vagy az M198, vagy az M777 típusú 155 milliméteres űrméretű tarackokat jelenti. Mindkettő könnyű szerkezetű, légi úton szállítható eszköz, így a harctérre könnyen és gyorsan el tud jutni. A személyzetük kiképzése még most kezdődik el, de ez igazából csak átképzést jelent. Ezek vontatott tarackok, tehát nem bonyolultak. Az ilyen kategóriájú eszközökben nagy változatosság nincs a világ hadseregei között. Esetünkben nem is kell sok embert kiképezni, mindössze 18 lövegről van szó, amelyhez a jelenlegi segélycsomagban 40 000 lőszert adnak. Nagy szolgálatot tehetnek ezek az ukrán hadseregnek az oroszok elleni harcban. A tűztámogatás erősítését, valamint az ukránok mobilitását szolgálja a segélycsomag többi eleme is: van még benne 300 Switchblade „öngyilkos drón”, amely a célpontra zuhanva semmisíti meg az ellenséget, 200 M113 páncélozott szállítójármű, valamint 11 Mi-17 helikopter. A teljes listát többen közölték a Twitteren, megjegyezve, hogy úgy tűnik, az amerikai támogatás most már rendszeressé válik, s erősödik: lám, első alkalommal adnak át tüzérséget.

A mostani harci helyzetben ez a két tényező a legfontosabb, amiben Kijevet erősíteni lehet: hogy hadseregét gyorsabban mozgathassa a veszélyeztetett pontokra illetve, hogy erőteljesebben mérhessen tűzcsapásokat az agresszor hadseregére.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon