Blog

Az első töréspont Merkel és Biden között – az Északi Áramlat 2

Németországból mégsem vonják ki az amerikai fegyveres erőket – amit Trump a németek elleni szankciónak szánt –, azonban az orosz-német Északi Áramlat 2 földgázvezeték-projekt továbbra is kényes kérdés marad az új elnök, Biden alatt – fejti ki gondolatait Clemens Wergin a Welt hasábjain.

Németországból mégsem vonják ki az amerikai fegyveres erőket – amit Trump a németek elleni szankciónak szánt –, azonban az orosz-német Északi Áramlat 2 földgázvezeték-projekt továbbra is kényes kérdés marad az új elnök, Biden alatt – fejti ki gondolatait Clemens Wergin a Welt hasábjain.

A demokráciák egyik ismertetőjele, hogy a parlamentet felruházzák a nemzeti költségvetés elfogadásának jogával. Az Egyesült Államokban a képviselőház tagjai költségvetési törvényjavaslatokon keresztül sarkallhatják a kormányt a nekik tetsző költségvetési politika kialakítására, mely tárgyalások egyik központi elemeként az amerikai védelmi költségvetés szokott szerepelni.

A képviselők nem csupán a költségvetési tervezet kialakításával szűkíthetik a kormány mozgásterét: a csapatok kivonásának bejelentésekor például utasították a Trump-adminisztrációt, hogy még azelőtt végezzen háttérkutatást a kivonás lehetséges következményeiről, mielőtt az ténylegesen megvalósulna, így kitolva az időkeretet, hogy Donald Trump hivatali idejében már ne valósulhasson meg e lépés. Joe Biden hivatalba lépésével pedig végleg le fog kerülni a napirendi pontokról az amerikai csapatkivonás, hiszen a leendő elnök ezt kategorikusan ellenezi.

Trump hivatali ideje során a kül- és biztonságpolitika volt azon kevés területek egyike, melyekben a republikánus képviselők néha ellentmondtak az elnöknek, és ahol az egyébként erősen polarizált politikai környezetben lehetséges volt a párton kívüli konszenzus kialakítása. A kormány követve a képviselők kérését járt el az amerikai csapatok kivonásának kérdésében, azonban továbbra is határozottan kiáll tervezete mellett, ami szerint az orosz-német gázvezeték-projektben, az Északi Áramlat 2-ben részt vevő vállalatok ellen szigorú szankciókat kell életbe léptetni.

„A geostratégiai szempontból megkérdőjelezhető projekt esetében az USA biztonságpolitikusai között pártok közötti konszenzus áll fenn, így ez biztosra mondhatóan töréspont lesz Angela Merkel kancellár és az új amerikai elnök, Joe Biden kapcsolatában” – írja Clemens Wergin.

A szerző szerint bár furcsa volt Trump részéről az Északi Áramlat 2 ilyen mértékű kritizálása, azonban így legalább nincs feszültség a pártok között, hiszen a demokrata biztonságpolitikusok szerint is problémát jelent Németország „hanyagsága és naivitása” egy ilyen jelentőségteljes geostrégiai kérdésben, mivel szerintük így Moszkvának lehetőséget biztosítanak Európa zsarolására. Látható tehát, hogy bár sikerült elkerülni az amerikai csapatok kivonását, azonban Joe Biden alatt is fennmaradnak az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos kérdések és szankciók.

Szemlézte: Spiesz Bianka