Blog

Az EU-nak szüksége van Erdoganra az ukrán krízis megoldásához

Az Ukrajna ellen irányuló orosz katonai fenyegetés elhárítása a Nyugatnak rendkívül fontos, azonban szorult helyzetben van az atlanti világ: egyfelől nem igazán engedhet meg magának egy ekkora geopolitikai kudarcot, mint Ukrajna teljes sorsára hagyása, másfelől még ennyire sem akar egy direkt…

Az Ukrajna ellen irányuló orosz katonai fenyegetés elhárítása a Nyugatnak rendkívül fontos, azonban szorult helyzetben van az atlanti világ: egyfelől nem igazán engedhet meg magának egy ekkora geopolitikai kudarcot, mint Ukrajna teljes sorsára hagyása, másfelől még ennyire sem akar egy direkt konfliktust kockáztatni Kelet-Európában Oroszországgal. A kérdés megoldásában azonban komoly segítséget nyújthat a nemzetközi rendszerben mostanában elszigetelt Törökország.

Mint korábban írtuk, nyugati források szerint félő, hogy 2022 elején Oroszország komoly szárazföldi támadást indíthat Ukrajna ellen. Ennek elkerülése az európai stabilitás alapvető fontosságú kihívása. Jóllehet Oroszország részéről irreálisan nagy áldozat lenne Ukrajna inváziójával rendezni a két ország között fennálló konfliktust, nem lehet arra építeni, hogy Moszkvában a külföld szemével mérve racionálisan döntenek majd. Ennek megfelelően a Nyugatnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az összecsapás elmaradjon. Mivel sem az USA, sem Európa nem akar biztonsági garanciákat adni Ukrajnának, elkerülhetetlen, hogy további diplomáciai eszközöket keressen a Nyugat. A szankciókkal fenyegetés, amelyet az Európai Bizottság rendszeresen alkalmaz, már elégtelen.

Ennek egyik nagyon fontos tényezője lehet Törökország. Mint nemrég Recep Tayyip Erdogan elnök kijelentette,

Ankara hajlandó közvetíteni Kijev és Moszkva között. Törökország viszonya mindkét állammal jó.

Oroszországgal egyfajta stratégiai érdekközösségben él, amelybe a Nyugattal való szembenállása kényszerítette. Szíriában a tavalyi év folyamán képesek voltak relatív stabilitást hozó kompromisszumokat tető alá hozni, és a kis-ázsiai ország komoly légvédelmi rakétarendszereket is vásárolt Oroszországtól. Ugyanakkor Ukrajnával is egyre jobb a kapcsolata Erdogan kormányának: elsősorban az azeri és líbiai frontokon már bizonyított TB-2 Bayraktar drónok Kijevnek eladása szavatolja a két ország jó viszonyát.

erdogan_belso.jpg
Török Bayraktar drón egy nemzetközi fegyverkiállításon

Ezeket az eszközöket, korábbi alkalmazásukhoz hasonló hatékonysággal, már bevetették a kelet-ukrajnai szakadár csoportok nehézfegyverei ellen. Az oroszok ki is fejezték aggodalmukat a török fegyverek megjelenése miatt. A törökök azonban nem hátrálnak a kérdésben. Ehelyett drónlicencek Ukrajnának történő eladását jelentették be az utóbbi napokban, ami már a repülőeszközök alapját képező technológiák megosztását is jelenti, újabb szintet lépve az együttműködésben.

Ebben a két tényezőben rejlik Törökország egyedülálló tárgyalási pozíciója. Miközben korábban jelezte, hogy nem szándékozik katonai erővel megvédeni Ukrajnát – ez a két ország között állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta jelenlétében érdekes vállalkozás is lenne –

hajlandó és képes komoly fegyvereket adni ukrán kézbe, ezáltal jelentős tárgyalási alapot tartva a markában.

Ugyanakkor a korábbi együttműködések alapján a törökök olyan tárgyalófelek az oroszok számára, akikkel közvetlen tapasztalatok alapján is lehetséges a gyümölcsöző együttműködés. A Politico ukrán krízist tárgyaló cikke meg is említi ezt az opciót, mint a fekete-tengeri régió rendezésének egy fontos feltételét.

Mindehhez persze a Nyugatnak és kifejezetten az Európai Uniónak is tennie kell, félretéve aggodalmait Törökországgal kapcsolatosan. Erdogan rezsimje valóban számos esetben sértette már meg az emberi jogokat, és egyre agresszívabban lép fel a Földközi-tenger keleti medencéjében, azonban ebben a krízisben Európának kell pozitív lépéseket tennie először. Ha a törököket hasznos közvetítő félként kezeli a Nyugat most, később talán a vitás kérdésekben is nagyobb bizalommal tudnak majd tárgyalni, ami a Törökországgal kapcsolatos problémák megoldásában is segíthet.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!