Blog

Cenzúrázzák Amerika legnagyobb podcastját

A Joe Rogan Experience a világ legnagyobb podcastja, havi több mint 200 millió megtekintéssel (epizódonként nagyjából 11 millió hallgató). A mára már több száz részből álló műsor közszereplőkkel, sztárokkal és tudósokkal való beszélgetésekből áll és egyik célja, hogy nyíltan beszéljenek olyan…

A Joe Rogan Experience a világ legnagyobb podcastja, havi több mint 200 millió megtekintéssel (epizódonként nagyjából 11 millió hallgató). A mára már több száz részből álló műsor közszereplőkkel, sztárokkal és tudósokkal való beszélgetésekből áll és egyik célja, hogy nyíltan beszéljenek olyan témákról, amelyek a tradicionális médiában csak felületesen elérhetőek.

joerogan_nyito.jpg

Ennek szellemében a podcast több olyan kutatót is meginterjúvolt, akik a hagyományos média által is propagált COVID korlátozásokat teljeskörűen támogató narratívát megkérdőjelezik. Az epizódok során többször felmerülő kérdés volt, hogy mennyire hatásosak a maszkok, védenek-e egyáltalán, érdemes-e lezárni, nem feledkeztünk-e el a korlátozások áráról (mind gazdasági és mentális egészségi áráról, mind más megbetegedések emelkedéséről).

A podcast-ot több kritika is érte amiatt, hogy a vezetője, Joe Rogan megkérdőjelezte a kötelező oltások jogosságát és a fiatalkorúak és gyermekek beoltásának racionalitását.

Továbbá azért is támadták a műsorvezetőt, mert több biológussal, kutatóval és orvossal való egyeztetés után nyíltan olyan gyógyszereket használt COVID-os betegsége során, melyeket a WHO hivatalosan elismer hatásos gyógyszerként, de kifejezetten a COVID gyógyítására nem ajánl (de nem is utasított el). Joe Rogan nyíltan beszélt arról, hogy neki ezek a gyógyszerek (elsősorban az ivermectin) segített, de senkit sem buzdított arra, hogy használja ezeket a gyógymódokat. A viták közepette a podcastot COVID álhírek terjesztésével vádolták meg.

A podcast két évvel ezelőtt költözött át a YouTube-ról a Spotify-ra. A szolgáltatóváltás egyik oka anyagi volt, a Spotify többet ígért (kb 100 millió dollárt), a másik pedig, hogy a Spotify elkötelezte magát a podcast szabadsága mellett, bármiről szólnak is a beszélgetések. Így amikor a múlthéten a Spotify több kisebb zeneszerzője (pl. Neil Young) úgy döntött, hogy választás elé állítja a szolgáltatót, hogy vagy az ő zenéjét, vagy Joe Rogan podcastját tarthatja meg a platform, a Spotify egyértelműen Joe Rogan mellett tett hitvallást. A kilépő zenészek mind tüntetőleg távoztak, mondván a Spotify nem tett semmit a Joe Rogan show ’álhír terjesztése’ ellen.

A helyzet tovább bonyolódott, amikor néhány nappal ezelőtt az egyik zenész, aki leszedette a tartalmát a Spotify-ról, megosztott egy videót, ami Joe Rogant mutatja, ahogy több alkalommal is az „N betűs szót” használja.

A mai amerikai politikai korrekt beszédmód szerint az afroamerikaikra az angol „N betűs szót”, vagyis a négert szigorúan tilos használni, hiszen ez arra utal, hogy aki ezt kimondja, rasszista. A szó használatának tilalma az elmúlt tíz év terméke, korábban a kifejezés nem volt ennyire démonizálva. A megosztott videóban Joe Rogan többször használja ezt igaz, néhány felvétel a podcast első epizódjaiból van, több mint tíz évvel ezelőttről. A videó nem tartalmazza, hogy milyen kontextusban használta Joe Rogan a néger szót, és mivel humorista, a szövegkörnyezet sokat számíthat szavai megítélésében.

A szó használatáért Joe Rogan elnézést kért és beleegyezett, hogy 113 epizódját (amit álhír terjesztéssel vádolnak) levegyék a platformról. További vitatott epizódok mellé pedig megjegyzéseket és figyelmeztetéseket helyez el a Spotify. Joe Rogan azt is megígérte, hogy a vitatott kérdések tárgyalásakor jobban figyel arra, hogy mindkét oldalról hívjon vendékeket. A Spotify pedig megígérte, hogy 100 millió dollárt költ arra, hogy hátrányos helyzetű csoportok is platformot kapjanak az app-on.

A Joe Rogan Experience podcast cenzúrája egy szomorú hozadéka az amerikai politikai életet fogva tartó politikai korrektségnek.

A podcastok 2-3 órásak, így rengeteg információ hangzik el egy-egy beszélgetésben. Joe Rogan persze bizonyára követett el hibákat a több száz órányi műsorvezetés közben, és bizonyára elhangzottak valótlan dolgok is az epizódokban – de a hibáknak nem kellene a program cenzúrájához vezetnie. A világ vezető kutatói és orvosai beszélgettek Joe Rogannal a műsor alatt, akiknek a gondolatai más módon nem elérhetőek a nagyközönség számára. Minden hiba ellenére a Joe Rogan podcast egy olyan tudásbázis és gondolatanyag platformja, ami teljesen egyedülálló a világon. 2-3 órás, tartalmas beszélgetések teljes eltávolítása egy-két elvétett mondat miatt egy teljesen aránytalan büntetése a szólásszabadsággal együtt járó hibáknak. Ha az amerikai hagyományos média még mindig hinne a szólásszabadság értékében, nem járatna le értékes műsorokat kicsi és ritka félrelépések miatt.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!