Blog

COVID korlátozások, mint autoriter lépések Oroszországban

Oroszország éppen most lábal ki a negyedik, eddig leghalálosabb COVID hullámából, világ szinten itt volt az ötödik legmagasabb halálozási szám az egész járvány alatt. Országos szinten több mint 260 ezer ember halt meg a koronavírus szövődményei miatt. Sokan az alacsony átoltottságnak tulajdonították…

Oroszország éppen most lábal ki a negyedik, eddig leghalálosabb COVID hullámából, világ szinten itt volt az ötödik legmagasabb halálozási szám az egész járvány alatt. Országos szinten több mint 260 ezer ember halt meg a koronavírus szövődményei miatt. Sokan az alacsony átoltottságnak tulajdonították a problémát – novemberben még csak a lakosság 33%-a volt teljeskörűen beoltva, decemberre a helyzet javult, 49% kapta meg az első oltást és 43% volt teljesen átoltott. A magas halálozási rátát ürügyként felhasználva a kormány korlátozásokat tervezget – sokan attól tartanak, hogy a személyi szabadságjogok elég komoly kárára.

oroszcovid_nyito.jpg

Oroszországban elfogadták az első olvasatát annak a törvénynek, amely bevezetné, hogy a köztereket csak a COVID-19 elleni oltással rendelkezők látogathatják. Az oltásról való igazolást egy QR kóddal lehet bizonyítani. A helyi önkormányzatok dönthetnék el, hogy elvárják-e a QR kódok bemutatását a köztereken vagy sem. Még két másik olvasat és a felsőházi procedúra van hátra mielőtt a törvény életbe lép, ami várhatóan február 1-jén fog megtörténni és a jogszabály 2022 június 1-ig marad hatályban. Oroszország második legnagyobb pártja, a Kommunista Párt ’A QR fasizmus ellen’ feliratú táblákkal tüntetett az ülésen a döntés ellen. Az Egységes Oroszország (Putyin pártja) tagjai megpróbálták letépni a plakátokat, mire a kommunisták ellen álltak – így egy kisebb dulakodás alakult ki a Dumában.

Ezen korlátozás bevezetése nem az egyetlen szabadságjogokat korlátozó és a társadalmat oltottakra és oltatlanokra osztó lépése Oroszországnak.

Korábban (a negyedik hullám csúcsán, november végén, december elején) Oroszország egyik régiója (Hanti- és Manysiföld) az oltatlanokat karanténba zárta. Egy honlapon keresztül lehetett regisztrálni, ha távozni akartak otthonukból; egy órát kaphattak kutyasétáltatásra, két órát arra, hogy gyógyszertárba menjenek és 5 órát más eseményeken való részvételre (pl. temetés). A szabály alól csak azok kaphattak mentességet, akiknek már volt az oltást igazoló QR kódjuk, vagy friss PCR tesztjük, vagy éppen átestek a víruson. A régió összes kulturális és sport eseményét lemondták.

Nem sokkal később Tatárföld vezette be a (kötelező) QR kódos rendszert a tömegközlekedésen. A szabály hatalmas késésekhez és több letartóztatáshoz vezetett. A szabály bevezetésének első napján nagyjából 1 500 embert szállíttattak le a kazanyi tömegközlekedési eszközökről.

A felháborodott utasok néhány buszvezetőt megvertek, több személy kórházba került. A taxi társaságok ellenben nagyon örültek a helyzetnek, a percdíjak ugyanis hatalmasat ugrottak.

November 8-a óta a 60 év fölötti, krónikusan beteg személyek szociális tömegközlekedési kártyája blokkolva van Moszkvában. A szociális kártya ingyenes vagy kedvezményes utazást biztosít a nyugdíjasok számára. A kártya blokkolásával ezen személyek számára a tömegközlekedés egyáltalán nem elérhető, nem mehetnek be a metró területére, így mozgásuk erősen korlátozva van. A blokkolás feloldását csak akkor lehet kérelmezni, ha felveszik az oltást.


A magas halálozási számokat tehát az orosz rendszer egyértelműen a személyi szabadságjogok megnyirbálására használta fel. Az, hogy kiszűrik és (minden előzetes figyelmeztetés nélkül) blokkolják a 60 év felletti krónikusan betegek szociális kártyáját és hogy Hanti- és Manysiföldön arra kényszerítették az embereket, hogy minden lépésükről előzetesen beszámoljanak egy honlapon, szinte egy diktatúrára utal. Ezek az ’orosz’ szabályok borzalmasan autoriterek, míg az egyszerűbb, ’bevettebb’ COVID korlátozások betartatását egyáltalán nem veszik komolyan – hivatalosan maszkot és kesztyűt kell viselni a metrón, de még az állomásokon álló rendőrök sem hordják azt rendesen; a metró alkalmazottjai pedig egyáltalán nem viselik. Hivatalosan a plázákba belépve megmérik a vásárlók testhőmérsékletét, de ezt sem veszik komolyan, mindenkit (maszk nélkül) beengednek.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!