Blog

Harc a villanykapcsolóért: Putyin az elektromos hálózat lebombázásával törné meg Ukrajnát

A csapatai visszaszorulnak a harcmezőn, de az orosz vezető továbbra sem mondott le az ellenfél küzdeni akarásának megtöréséről. A cél: a közelgő télen áram és fűtés nélkül hagyni az ukránokat. Tom Cooper Ausztriában élő elemző írásaiból rekonstruálható az orosz támadássorozat lefolyása, s a jövőre…

A csapatai visszaszorulnak a harcmezőn, de az orosz vezető továbbra sem mondott le az ellenfél küzdeni akarásának megtöréséről. A cél: a közelgő télen áram és fűtés nélkül hagyni az ukránokat. Tom Cooper Ausztriában élő elemző írásaiból rekonstruálható az orosz támadássorozat lefolyása, s a jövőre nézve következtetések is levonhatók.

A 2022. november 15-én Ukrajna ellen végrehajtott orosz csapássorozat minden eddiginél nagyobb mértékben károsította északkeleti szomszédunk energiahálózatát. Az orosz stratégiai csapásmérő képességek fényében szakértők már jóval korábbra várták ezt az általános légihadjáratot. Ez végül nem jött el abban az értelemben, hogy az oroszok nem törték meg Ukrajna harci erejét egy általános, mindent kiiktató csapással már az első napokban. Úgy tűnik, a precíziós csapásmérő erejük felhasználása jóval ötletszerűbb, s

most már csak arra hagyatkozik, hogy a legsebezhetőbb ukrán célokat pusztítsa. A villamoshálózat épp ilyen.

A november 15-i támadást az orosz haderő legmodernebb cirkálórakétáival, Kh-101-es modellekkel hajtották végre többségében. Annak fényében, hogy az elmúlt hónapokban csak nagyon öreg (Kh-22) modelleket alkalmaztak, a moderneket pedig csak szórványosan, az újabb támadások úgy tekinthetők, mint a kritikus orosz tartalékok bevetése. A cirkálórakéták nagy részét a Kaszpi-tenger felett indították Tu-95 és Tu-160 típusú stratégiai bombázók, és a szokásos kelet-nyugati irány helyett főleg délről léptek be az országba, a Fekete-tengeri Flotta által indított Kalibr rakétákkal együtt.

Az ukrajnai áramhálózat 80%-a kisebb időszakokra leállt.

Teljes, katasztrofális megsemmisülésről még nincs szó. Az ukrán hatóságok a legfontosabb területeken 8 órán belül visszaállították az áramszolgáltatást. Ettől függetlenül figyelmeztetnek arra, hogy a tél folyamán akár a főváros is teljesen áram nélkül maradhat.

Ennek lehetett oka az is, hogy az orosz támadás mégsem volt olyan hatásos, mint ahogy tervezték. A rakéták első hullámával együtt az orosz légierőnek ki kellett volna lőnie a felszálló ukrán vadászgépeket, és potenciálisan a légvédelmi rakétaállásokat is, de ez nem igazán ment. Így elég sok orosz cirkálórakéta megsemmisült. Az újonnan Amerikából szállított NASAMS légvédelmi rendszerek az amerikaiak állítása szerint 100%-os találati arányt értek el.

Oroszország légi offenzívája nyilván az ukrán erőforrások megosztását próbálja elérni, miközben erősödik a nyomás az orosz csapatok vonalain az ország déli részén. A villamos hálózat elleni támadássorozat esetleg tárgyalóasztalhoz kényszerítheti az ukránokat, ha az ország élete teljesen elviselhetetlenné válik.

Kérdéses ugyanakkor, hogy az oroszok tudják-e folytatni bombázóhadjáratukat ilyen intenzitással? Annak fényében, hogy az ukrán légvédelem továbbra is elég jól működik, óriási erőforrásokra van szükségük, hogy döntő csapást mérjenek.

Elképzelhető, hogy a korábbi relatív bombázási „szünet”, amelyben csak régi cirkálórakétákat és olcsó iráni drónokat vetettek be, csupán felkészülés volt a november 15-i támadásra. Viszont ilyen akcióból jóval több kell az ukránok megnyomorításához. A november 17-i támadás például már jóval mérsékeltebb és kisebb hatású volt.

A gyenge felderítéssel és koordinációval párosított orosz tűzerőnek más területen már megmutatkoztak a korlátai.
A nyári tüzérségi háború orosz sikerei után úgy tűnt, esélyük lehet az ukránok felőrlésére a tűzerőfölényükkel, de végül túl lassúak voltak ahhoz, hogy meggátolják az ukrán ellentámadásokra való felkészülést. Érdekes lesz figyelni, hogy a következő hónapokban az orosz stratégiai bombázások hullámai törik-e először meg Ukrajnát, vagy pedig az ukrán HIMARS- és dróntámadások ütnek végzetes sebeket az orosz haderőn Melitopol és Zaporizzsja térségében.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon