17/11/2020

Blog

Joe Biden máris törvényt szeghetett

Írta: Nagy Dávid, a Danube Institute kutatója

Ben Rhodes, Obama korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója és a Biden-kormányzatban magas rangú pozíció potenciális várományosa az amerikai MSNBC csatornának adott interjújában dicsekedett el arról, hogy Joe Biden telefonon máris több külföldi ország vezetőjével egyeztetett beiktatását követő politikájáról. Mindez csak azért érdekes, mert a demokraták nagy felháborodásának kíséretében 2016-ban éppen hasonló ügy miatt kellett lemondania Michael Flynn-nek, Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának.

Nem volt szokatlan az Egyesült Államokban, hogy a választások utáni átmeneti időszakban a győztes elnökjelölt és jövőbeni stábja egyeztetni kezd külföldi kormányokkal, megalapozva ezzel munkájukat és a gördülékeny adminisztrációváltást – írja Glenn Greenwald publicista. Éppen ezt tette 2016-ban a győztes elnökjelölt Donald Trump leendő nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn tábornok is a két adminisztráció közti átmenet idejében, amikor Szergej Kiszljak orosz nagykövettel váltott telefonbeszélgetést. A beszélgetésben Flynn elmondta, hogy a három hét múlva elnökként beiktatott Trump a két ország közti fölösleges konfrontációt elkerülve megszüntetheti azokat az Obama által beiktatott szankciókat az ország ellen, amelyeket az azóta alaptalannak bizonyult orosz választási beavatkozás miatt hozott meg.

Az FBI bűnügyi nyomozást indított a telefonbeszélgetés miatt Flynn ellen, amelynek jogalapjául egy olyan 150 éves törvényt, az ún. Logan Act törvényt hoztak elő, amelyet korábban soha nem alkalmaztak egy személy ellen sem, már-már alkotmányellenesen és teljesen ignorálva volt más korábbi hasonló és súlyosabb esetekben. Greenwald szerint a joggyakorlatban nem alkalmazott törvény előbányászásának és az FBI akkori nyomozásának nem volt más célja, minthogy kriminalizálja a Trump adminisztrációt és magát az elnököt még beiktatása előtt. Michael Flynn az ügy miatt lemondásra kényszerült, a demokraták és a mellettük álló főáramú média pedig tovább dolgozott a „Russiagate-en” Trump ellen.

Az FBI nyomozásának jogalapjául és Flynn elítéléséül szolgáló Logan Act bűncselekménynek minősíti magánszemélyek azon illetéktelen cselekedetét, hogy az amerikai kormány nevében külföldi képviselőkkel tárgyaljanak, ellentétesen a fennálló kormány külpolitikájával. Ennek a törvénynek az értelmezése és alkalmazás a Flynn elleni nyomozás és bírósági tárgyalás során pedig olyan jogi precedenst teremtettek, amely alapján Joe Biden hasonló vádak alapján könnyen nyomozás alá vonható lenne.

Ben Rhodes, Obama korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója és a lehetséges Biden-adminisztrációban is magas rangú pozíció várományosa a héten az amerikai MSNBC csatornának adott interjújában beszélt arról, hogy Joe Biden telefonon máris több külföldi ország vezetőjével egyeztetett beiktatását követő politikájáról. Annak ellenére, hogy valószínűleg az Egyesült Államok következő elnöke lesz, amíg Donald Trump és adminisztrációja vezeti az országot, Joe Biden éppen olyan magánszemélynek minősül, akire a Logan Act egyértelműen vonatkozik.

Republikánusok körében széles fölháborodást váltott ki a demokraták és a liberális média kettős mércéje, hogy míg a Flynn elleni boszorkányüldözésbe teljes mellszélességgel beszálltak, Joe Biden hasonló esetében hallgatnak. Így a törvény előtti egyenlőség jogának megkérdőjelezésével azt a látszatot keltik, mintha a demokrata elnökjelöltre nem vonatkoznának egyes törvények, jelen esetben az, amely alapján Michale Fynnt bíróság elé állították.

Persze a republikánusok, mint Flynn esetében is, most is hangsúlyozzák, hogy teljesen normális dolog lenne, hogy a leendő elnök és stábja a beiktatását megelőző átmeneti időszakban elkezd tárgyalásokat folytatni akár más országok vezetőjével is, azonban a Flynn elleni nyomozásban hivatkozott Logan Act olyan precedenst teremtett, amelynek Biden esetében is alkalmazható lenne. Ari Fleisher korábbi fehér házi sajtótitkár twitteren hangsúlyozta az eset iróniáját, hogy éppen az akkor még alelnök Joe Biden volt az, aki a Logan Act alkalmazását javasolta Flynn ellen, most pedig ugyan ebbe a helyzetbe került. Marco Rubio floridai szenátor szintén a média és a demokraták hallgatására és kettős mércéjére hívta fel a figyelmet twitteren Ben Rhodes ominózus interjúja után.

Források szerint egyébként Joe Biden a napokban többek között Angela Merkel német kancelláral, Emanuel Macron francia államfővel, Boris Johnsonnal és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is tárgyalt jövőbeni együttműködésük területeiről. Az amerikai elnökválasztás még mindig nem tekinthető pontos eredménnyel lezártnak, a szavazatszámlások és Trump stábjának több állambeli sikeres bírósági fellebbezése miatt sem. Jelen ügy pedig újabb bizonyítéka a republikánus és demokrata oldal heves egymásnak feszülésének az elnöki székért vívott küzdelemben.

Forrás