Blog

Kanadai fegyverek mennek Ukrajnának

A kanadai kormány zöld utat adott a védelmi szektor gyártóinak, hogy fegyvereket adjon el Ukrajnának, ezzel próbálva az Egyesült Államokat is hasonló döntésre sarkallni.

ukrajnahaboru.jpg

A kanadai kormány zöld utat adott a védelmi szektor gyártóinak, hogy fegyvereket adjon el Ukrajnának, ezzel próbálva az Egyesült Államokat is hasonló döntésre sarkallni.

A döntést, amit szerdán hoztak nyilvánosságra, eredetileg november 23-án hozta a kabinet, lezárva ezzel a rég húzódó tárgyalásokat Petro Porosenko ukrán elnökkel.

A területén polgárháborút vívó európai ország ezzel felkerült Kanada fegyvereladásokat ellenőrző listájára. A kormány folyamatosan felügyelni fogja a folyamatot, melynek során minden egyes eladásnál engedélyhez kell folyamodnia a beszállítónak. Az engedély megszerzéséhez fel kell tüntetni a végfelhaszálót és a használat módját, azaz hogy kihez kerülnek a fegyverek és ne lehessen ezeket civilek ellen használni. Az óvintézkedések szükségszerűek, hiszen a konfliktus Ukrajna keleti felén 2014 óta közel 10 ezer ember életét követelte.

„Ez egy nagyon erős jelzés Kanadától az Orosz Föderációnak” − mondta Oleksil Makelev, az ukrán külügyminisztérium politikai vezetője.

Ukrajna üdvözölte a döntést, és ragaszkodtak korább kijelentésükhöz, miszerint a fegyverek kizárólag „védelmi” feladatokban lesznek használva. Az ukrán konfliktust vizsgáló emberi jogi csoportok kétkedve fogadták a kijelentést , korábbi bizonyítékokra hivatkozva.

Kanada és az Egyesült Államok eddig olyan segélyt nyújtott Ukrajnának, ami kizárólag „nem-halálos” felszerelést és eszközt tartalmazott.

A Trump-adminisztráció továbbra sem döntött a fegyvereladásokkal kapcsolatban, azonban Kanada döntése reményt adhat a haderejét modernizálni próbáló ukrán kormánynak.

Szemlézte: Berkes Rudolf