Blog

Képes-e Moszkva békét hozni Közép-Afrikába?

Oroszország nyerésre áll a közép-afrikai háborúban, a békét azonban könnyen elveszíthetik – állítja Jack Losh a Foreign Policy hasábjain.

Oroszország nyerésre áll a közép-afrikai háborúban, a békét azonban könnyen elveszíthetik – állítja Jack Losh a Foreign Policy hasábjain.

Az afrikai ország kormányerői lassan, de biztosan szorítják vissza a muszlim lázadókat az ország tartományaiban hála az orosz segítségnek, ami első sorban a Wagner-csoport helyi tevékenységében mutatkozik meg. A zsoldoshadsereggel és annak eredetével egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk. Moszkva jelenléte azonban a cikk szerint – ami elsősorban helyi és ENSZ jelentésekre alapozza az állításait – komoly emberjogi sérelmeket eredményez, a kínzástól kezdve a szexuális erőszakig és a civilek értékeinek kisajátításáig.

De miért van jelen a Kreml-hez köthető magánhadsereg az 5 milliós, tengerpart nélküli, szegény afrikai országban? A két állam közötti intenzív kapcsolatok kezdete 2017-re datálható, amikor az afrikai ország alig 1 éve beiktatott elnöke (Faustin-Archange Touadéra) Oroszországba látogatott, hogy találkozzon Lavrov külügyminiszterrel. A Közép-Afrikai-Köztársaságban ekkor már úgy látszott, hogy lassan befejeződik a polgárháború, amit muszlim milíciák indítottak meg az előző elnök ellen. Touadéra az iszlám lázadók ellen szerveződő keresztény és egyéb pártok elnöke, akinek hatalma ekkor nem terjedt ki az egész országra, hisz a kormányerőket több tartományból is kiszorították a polgárháború alatt.

2017 óta azonban változott a helyzet. Touadéra és Lavrov tárgyalása után elkezdtek özönleni az orosz fegyverek az ország reguláris hadseregéhez, valamint orosz katonai kiképzők kezdték meg a munkájukat a térségben.

Eközben a háttérben megjelent a már korábban említett Wagner-csoport is, amely közvetlenül a frontvonalon segítette a kormányerők csapatait. Bangui-nak jól jöttek az orosz kapcsolatok, hisz ezzel ismét egy nemzetközi szövetségesre lelt, miután Franciaország a folyamatos problémák miatt szinte magára hagyta az országot.

oroszafrika_belso.jpg

Moszkvának is megérte a beavatkozás és a segítségnyújtás, hisz ezzel egy hídfőállást tudnak kialakítani a kontinensen. A Szovjetunió bukása óta ugyanis Oroszország afrikai befolyása szinte nullára csökkent.

Az orosz segítséggel az afrikai ország kormánycsapatai folyamatosan szorítják vissza a több tucat lázadó csoportot, s sorra veszik be a városokat, erődítményeket. A katonai sikereket azonban súlyos atrocitások követik egyes jelentések szerint. Az Egyesült Államok előző kenyai nagykövete „humanitárius katasztrófának” nevezte az országban kialakult helyzetet.

Egyes szakértők szerint az orosz csapatok nagy segítséget nyújtottak a konfliktus megnyerésében, a további jelenlétük azonban problémás lehet, s ha tovább folytatódnak a civilek elleni jogsértések, akkor a lakosság el is pártolhat a központi kormánytól.

Ennek némiképp ellentmond a lapnak megszólaló helyi újságíró, aki szerint a lakosság kifejezetten örül Moszkva segítségének, s hálásak, hogy hamarosan lezárhatják a véres polgárháborújukat.

Az mindenesetre biztos, hogy mind Oroszország, mind Kína egyre aktívabb a régióban, míg a nyugati hatalmak befolyása folyamatosan csökken a feltörekvő kontinensen.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell