Blog

Ki lehet a Republikánus elnökjelölt? Két állam után Trump az esélyes

Jelentősen megnőttek Donald Trump esélyei az amerikai elnökválasztáson való indulásra, miután egyik legnagyobb riválisa visszalépett, ő maga pedig magabiztos győzelemmel nyerte meg az eddigi két, Iowa és New Hampshire államban megrendezett republikánus előválasztást.

Jelentősen megnőttek Donald Trump esélyei az amerikai elnökválasztáson való indulásra, miután egyik legnagyobb riválisa visszalépett, ő maga pedig magabiztos győzelemmel nyerte meg az eddigi két, Iowa és New Hampshire államban megrendezett republikánus előválasztást.

Tavalyi cikkünkben azt elemeztük, hogy Donald Trump vagy legfőbb kihívója, a floridai kormányzó Ron DeSantis indulhat-e majd a 2024-es elnökválasztáson a Republikánus Párt színeiben. Ez a kérdés azonban már 2024 januárjában eldőlni látszik, mivel DeSantis az iowai kaukusz (jelölőgyűlés) után bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől. Az időzítés annak köszönhető, hogy az ún. csatatérállamnak is nevezett Iowában csak második lett a favorit ex-elnök mögött, és nem volt reális esélye hátrányának ledolgozására a többi államban sem. 

Ez az elmúlt hónapok közvéleménykutatásainak méréseit bizonyítja, amelyek komoly hátrányt mutattak Trumphoz képest. Kampányának felfüggesztése tehát várható volt, mivel nem tudott megfelelni az indulásának bejelentésekor tapasztalt várakozásoknak. Bár a republikánus elnökjelöltek első vitája után úgy tűnt, hogy DeSantisnak még komoly esélye van az elnökjelöltség megszerzésére, az utóbbi napokat figyelembe véve kijelenthető, hogy ez nem volt megalapozott.

Ugyanakkor mindenképpen a meglepetés erejével hatott, hogy DeSantis a visszalépése mellett azt is bejelentette, hogy Trumpot támogatja.

Az viszont enélkül is kifejezetten látható volt, hogy Donald Trump kihívónak nincsen reális esélye a volt elnök legyőzésére. A közbeszédbe a republikánus elnökjelöltek vitáján berobbanó Vivek Ramaswamy szintén bejelentette visszalépését és Trump támogatását, Asa Hutchinsonnak pedig a szavazatok 1%-val technikailag nem maradt semmi esélye a végső győzelemre. Így Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet maradt az egyetlen kihívó a republikánus térfélen. Ugyanakkor New Hampshire államban 54-43% arányban ismét Trump győzött, több mint 10 százalékpont fölénnyel. Haley ezt követően bejelentette, hogy nem függeszti fel a kampányát, és folytatja a republikánus jelöltségért folytatott küzdelmét.

Haley esélyei azonban csekélynek mondhatók: Donald Trump jelentős előnyre tett szert a delegáltak számában, és az országos népszerűségi mutatói is jelentősen magasabbak.

Bár hivatalosan még nem dőlt el a Republikánus Párt jelöltjének személye, hiszen az államok többségében csak ezután fognak dönteni a választópolgárok két jelölt között, elemzők szerint Trump előnye behozhatatlanná vált. Ezzel körvonalazódni látszik a 2020-as elnökválasztási küzdelem visszavágója: demokrata oldalon ugyanis Joe Biden jelenlegi elnöknek nincsen esélyes kihívója.

A Republikánus Párt jelöltjének személyét eldöntő előválasztás azonban egy fontos jelenségre hívja fel a figyelmet:

a mérsékeltek, függetlenek és demokraták megszólításával kampányoló Haley-nek esélye sem volt eddig a MAGA-tábor támogatását élvező Trumppal szemben.

Ez azt vetíti előre, hogy az ebben az évben megtartandó elnökválasztáson is nagymértékű polarizáció várható. Ez a narratívák és kampányszlogenek radikalizálódását eredményezheti, mivel egyik oldalnak sem fog majd érdekében állni mérsékelni az álláspontját. Trumpnak a közelmúltban elért eredményei mutatják, hogy támogatottsága jelentősen magasabb a fenti taktikát alkalmazó vetélytársainál.

A demokraták pedig abban bízhatnak, hogy a volt elnökkel nem szimpatizálók Bidenre húzzák majd az X-et, amennyiben el szeretnék kerülni Trump győzelmét.

A két előválasztási forduló, bár még nem hivatalos a végleges jelölt személye, Trump győzelmi esélyeinek nagymértékű növekedését hozta. Hagyományosan az első államot megnyerő jelölt a többi államban is jobban szerepel az előzetes várakozásoknál, a megnövekedett médiafigyelem és a győzelem ténye miatt. Nikki Haley ugyanakkor még versenyben van, és nem adta fel a küzdelmet, alternatívát képezve a volt elnök mellett.

Szemlézte: Ferencz Attila Norbert

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon