Blog

Potenciális republikánus elnökjelöltek csatája, avagy ki lesz a befutó?

Joe Biden amerikai elnök 2023. április 25-én videóüzenetben jelentette be, hogy indul a 2024-es amerikai elnökválasztáson. A Demokrata Párt elnökjelöltje így már szinte biztosan ő lesz, bár ez hivatalosan még nincs így. Kérdéses ugyanakkor, hogy a nagy rivális Republikánus Párton belül ki lesz a…

Joe Biden amerikai elnök 2023. április 25-én videóüzenetben jelentette be, hogy indul a 2024-es amerikai elnökválasztáson. A Demokrata Párt elnökjelöltje így már szinte biztosan ő lesz, bár ez hivatalosan még nincs így. Kérdéses ugyanakkor, hogy a nagy rivális Republikánus Párton belül ki lesz a jelenleg regnáló államfő kihivója. Donald Trump, az USA korábbi elnöke már bejelentette indulási szándékát, ugyanakkor más republikánusok is megmérettetnék magukat. Jelen cikk a potenciális jelölteket mutatja be, külön hangsúlyt helyezve a Donald Trump és Ron DeSantis közötti rivalizálásra.

Bár a volt elnök igen komoly támogatói bázissal rendelkezik, egyes szakértői vélemények szerint támogatottsága nem lesz elég a győzelemhez, mivel a republikánus szavazók egy része más jobboldali, konzervatív politikusokkal szimpatizál. A MAGA-tábor (Make America Great Again - Trump szlogenje) ugyan szilárdan támogatja vezetőjét, de nem valószínű, hogy a 2020-ban vereséget szenvedő politikus további szavazókat tudna megszólítani. A 2020-as választási eredmények és a közvéleménykutatások alapján sokáig az látszott, hogy Trump támogatottsága nagy valószínűséggel nem lesz elegendő Joe Biden legyőzéséhez. Ugyanakkor egy friss, ezer fős mintát elemző közvéleménykutatás szerint Trump 7%-kal vezet a regnáló elnök előtt, amely eredmény már a hibahatáron kívül esik.

 

 


Adott tehát a kérdés, hogy a volt elnök mellett milyen más kihívója lehet Joe Bidennek. A szerepre sokáig a legkézenfekvőbb jelöltnek az a

Ron DeSantis tűnt, aki Florida állam kormányzójaként komoly népszerűségre tett szert mind a republikánusok, mind az el nem kötelezettek között.

Jogosan merült fel tehát sokakban annak a lehetősége, hogy Trump helyett a kormányzói múlttal rendelkező DeSantis lesz Joe Biden ellenfele. Ugyanakkor közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a floridai kormányzó Trump mögött van a népszerűségi mutatókban. Ezt csak nyomatékosítja a tény, hogy DeSantis még nem jelentette be indulását a republikánus előválasztáson, bár erre akár még ebben a hónapban sor kerülhet

A két népszerű republikánus politikus mellett még érdemes megemlíteni azokat a jobboldali, konzervatív közszereplőket, akik az előválasztáson Trump ellen indulhatnának. Azok között, akik már bejelentették indulásukat az előválasztáson, vannak Trump-szimpatizánsok és kritikusok is. Előbbire példa Larry Elder rádiós műsorvezető, míg utóbbira az az Asa Hutchinson, aki korábban Arkansas állam kormányzója volt.

A fent említett jelölteknél némileg esélyesebb Nikki Haley, Dél-Karolina állam volt kormányzója és az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete, aki Donald Trump után második republikánusként jelentette be indulását az elnökválasztáson.

 

Republikánus oldalról érdemes még megemlíteni a Trump alatt alelnöki tisztséget betöltő Mike Pence-t (ő még nem jelentette be indulását), az író és üzletember Vivek Ramaswamy-t, valamint a 2016-ban a republikánus előválasztást elvesztő, New Jersey állam volt kormányzóját, Chris Christie-t is. Ugyanakkor ők nem igazán szólhatnak bele a Trump és DeSantis közti harcba.

Nagyon valószínű, hogy a két népszerű republikánus politikus közül fog kikerülni a Grand Old Party (a Republikánus Párt beceneve) következő elnökjelöltje, kettejük csatája ezidáig eldöntetlen maradt, azonban Ron DeSantis bejelentésének csúszása (vagy szándékos halasztása) egyre inkább Trump malmára hajtja a vizet.

Bár mind a volt elnök, mind Florida állam kormányzója perben áll jelenleg is, az egyes szakértői vélemények szerint Trump még ezzel is növelheti népszerűségét.

Ron DeSantis jelenleg a Disneyvel csatázik, ugyanis a szórakoztatóipari óriás beperelte a kormányzót. Bár mindkét politikusnak megvan az esélye arra, hogy a perekből nyertesként kerüljön ki, ez egyelőre csak Trump esetében látszik valószínűnek. A MAGA-tábor erejét (és ezzel együtt Donald Trump támogatottságát) továbbá jól mutatják a közvéleménykutatások, amelyek szerint még mindig a volt elnök a legnépszerűbb republikánus politikus, és már elérheti Joe Biden támogatottságát is.

A Republikánus Párt ezzel együtt sem lehet nyugodt. Trumpnak már voltak súrlódásai pártjával, és a

pártelit egy része már nem kíván Trumppal együttműködni a jövőben.

Ha viszont ő marad a legnépszerűbb jelöltjük az előválasztásig, akkor a párt vezetése őt kell majd támogassa Bidennel szemben. Az sem segít a republikánusoknak, hogy demokrata oldalon a regnáló elnöknek nincs komoly kihívója, így ebből a szempontból kedvezőbb helyzetben van, mint Trump.

Bárhogy is alakuljon a jövő évi republikánus előválasztás, a sajtóban az elmúlt hónapokban megjelenő kép a jelöltek fajsúlyát illetően beigazolódni látszik: minden jel arra mutat, hogy Ron DeSantis vagy Donald Trump lehet Joe Biden legerősebb kihívója.

Szemlézte: Ferencz Attila Norbert

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon