Blog

Megerősítik a keresztény magániskolák védelmét az Egyesült Államokban

A 2022. március 27-én Nashville-ban elkövetett iskolai lövöldözés számos oktatási intézményben keltett aggodalmat a saját biztonságuk felől. Az elsődleges probléma, hogy a közoktatással szemben egy sor biztonsági intézkedéshez nem fértek hozzá eddig a sokszor egyházak által üzemeltetett…

A 2022. március 27-én Nashville-ban elkövetett iskolai lövöldözés számos oktatási intézményben keltett aggodalmat a saját biztonságuk felől. Az elsődleges probléma, hogy a közoktatással szemben egy sor biztonsági intézkedéshez nem fértek hozzá eddig a sokszor egyházak által üzemeltetett magániskolák.

Az Egyesült Államokban sajnálatos módon gyakoriak az iskolák ellen elkövetett ámokfutások. Az amerikai kamaszok rossz mentális állapotának tükre ez, amely a lőfegyverek általános elterjedtsége miatt rettenetes hatást tud gyakorolni a társadalomra. Az 1999-es Columbine gimnáziumi mészárlás fordulatot jelentett az ellenintézkedésekben is: számos iskola erősítette meg fizikai védelmét. Erősebb ajtókat, akár golyóálló ablakokat szerelt fel. A közoktatásban egyre jobban elterjedt az iskolarendőrök alkalmazása, ami esetünkben nem a diákokat fegyelmező, hanem a külső támadások ellen fellépő fegyveres őrt jelenti.

Mindez párhuzamos volt a nagyvárosi területek elharapózó bűnözési hullámának visszaszorítását célzó intézkedésekkel, amelyek kiterjedtek minden közintézményre. Az iskolák a belvárosban a bandaháborús erőszakot, a kertvárosban a mentálisan beteg vagy politikailag radikalizálódott fegyvereseket próbálták távol tartani.

Az egyházi iskolákat azonban úgy tűnik, hogy sokáig elkerülte mindkét fajta erőszakhullám, és így a biztonságérzet is nagyobb volt.

A National Review szerint a nashville-i vérengzéshez hasonlóra az 1970-es évek óta nem volt példa egy keresztény magániskolában.

Jeff Walton, az egyik legnagyobb keresztény iskolaszövetség elnöke szerint ennek oka, hogy a keresztény intézményekben nagyobb a szűrés, problémás gyerekek kevésbé kerülnek be, akik közül kikerülhetnek esetleg nagyon súlyos mentális problémákkal küzdők. Ezenkívül egyszerűen kevesebb keresztény magániskola van, kevesebb tanulóval, statisztikailag is kisebb az esélye, hogy egy ilyen intézményt érjen támadás.

A hosszú „békeévek” azonban gyengébben őrzötté tették ezeket a közösségeket. A közoktatásra kiterjesztett iskolarendőr-programok sok esetben nem terjedtek ki a keresztény magánintézményekre.

Most azonban máris sok iskola keres megoldást erre a problémára. Texasban oktatási alapítványok tömege jelentkezett finanszírozásért az államhoz, hogy ilyen őröket szerezhessen. Jeff Walton szerint akár önkéntes alapon is megoldhatnák mindezt az iskolák: egyes campusokon már szolgálatba álltak korábban önkéntes, gyakran nyugdíjas polgárőrök, akiknek a feladata a figyelés és a korai figyelmeztetés volt. Lehetséges, hogy az állami támogatás mellett önkéntes egyesületek fognak alakulni, akik igyekeznek majd közösségeik iskoláit megvédeni. A nagy készülődés oka nemcsak a puszta ráébredés, hogy lövöldözések keresztény magániskolákban is előfordulhatnak.

Sokan gyanítják, hogy az elkövetőnek, Audrey Haleynak vallásellenes indokai voltak.

A rendőrség szerint megtalálták az elkövető házának átkutatása közben a „kiáltványát”, amelyet egyelőre még nem hoztak nyilvánosságra. A lövöldöző transznemű volt, aki a közelmúltban már férfinak vallotta magát. Sok konzervatív csoport követeli ennek a kiáltványnak a nyilvánosságra hozását, hogy világossá válhassanak az elkövető esetleges radikális kereszténység-ellenes nézetei. Robert P. George, a Princeton University oktatója is egyetért ezzel.

Ugyanakkor melegjogi csoportok óvnak az írás nyilvánosságra hozásától, vélhetően tartva attól, hogy az amerikai kultúrharcban „LMBTQ-terroristának” nevezhetik az elkövetőt. Néhány hozzászóló szerint csak újságíróknak kellene terjeszteni a kiáltványt, hogy csak interpretációban kerülhessen a nyilvánosság elé, ne nyers szövegként.

Amerika keresztény iskoláit végül is tehát elérte a lövöldözések évtizedek óta tartó hulláma. Lehetséges, hogy ez a politikai polarizációval is összefügg. Ha kiderül, hogy a fiatal elkövető keresztény-ellenes elképzeléseket követve cselekedett, ez teljesen egyértelművé válhat és Amerika közelmúltjának legsúlyosabb politikai motivációjú terrortámadásai közé kerülhet a lövöldözés. Az USA társadalmának törésvonalai láthatóan nem lesznek kisebbek, sőt, egyre csak mélyülnek, amelynek a következményei beláthatatlanok.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon