Blog

Merénylet Péterváron - a háborúpárti elitek sincsenek biztonságban?

2023. február 2-án robbanás történt Szentpétervár belvárosának egyik kávézójában, amelynek következtében 32 ember megsérült, és Vladlen Tatarszkij, az ismert orosz háborúpárti blogger életét vesztette. Hétfőn az orosz hatóságok bejelentették, hogy elfogták a merénylet fő gyanúsítottját, a 26 éves…

2023. február 2-án robbanás történt Szentpétervár belvárosának egyik kávézójában, amelynek következtében 32 ember megsérült, és Vladlen Tatarszkij, az ismert orosz háborúpárti blogger életét vesztette. Hétfőn az orosz hatóságok bejelentették, hogy elfogták a merénylet fő gyanúsítottját, a 26 éves Darja Trepovát, aki korábban is részt vett háborúellenes tüntetéseken. Az esemény részleteit és jelentőségét nemzetközi források segítségével foglaljuk össze.

Egy háború sújtotta ország sosem a feltétlen közbiztonság hazája – akkor sem, ha a területén nem folynak explicit hadműveletek. Ezt bizonyítja az oroszpárti katonai blogger Vladlen Tatarszkij ellen elkövetett merénylet is.

Tatarszkijt február 2-án likvidálta egy minden bizonnyal kifejezetten ellene szervezett merénylet, amikor a háborúpárti Kiber Front Z nevű csoport által szervezett eseményen vett részt a Szentpétervár belvárosában lévő Street Food Bar No. 1. nevű kávézóban.

A szervezet tavaly május környékén került középpontba a nemzetközi híroldalakon, miután egy – a brit kormány által finanszírozott – kutatás kimutatta, hogy a Kiber Front Z gyakorlatilag trollfarmként működik Szentpétervár területén, annak érdekében, hogy ne csupán posztok, hanem kommentek formájában is az ukrajnai inváziót igazolni kívánó orosz propaganda elemeit terjessze. Ezt a tevékenységet viszonylag nagy összeggel honorálták tagjaik felé: a Fontanka forrásai szerint a csoport 45 ezer rubelt (kb. 600 eurót vagy 236 ezer forintot) ajánlott napi 200 komment posztolásáért.

Jevgenyij Prigozsin – a Wagner Csoport tulajdonosa – hasonló trollfarmot üzemeltetett „Internet Research Agency” néven, amely beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásokba és amelynek székhelye csakugyan Szentpéterváron volt, 20 percnyi autóútra a merénylet helyszínétől. Ez azért jelentős, mert az Institute for the Study of War április 2-i jelentése szerint

a vendéglátóhely szintén Prigozsin tulajdonában volt, aki elismerte, hogy felajánlotta azt az szervezőknek.

A CNN információi szerint a 40 éves Tatarszkij vendégként érkezett az eseményre. A katonai blogger az invázió ideje alatt tett szert kifejezetten nagy, 500 ezer fős követőbázisra a Telegramon, miután a kelet-ukrajnai hadszíntérre utazott. Tatarszkij – eredeti nevén Maxim Fomin – Makijivkában született, majd 2014-ben csatlakozott az orosz szeparatistákhoz. Leghírhedtebb kijelentését 2022 szeptemberében tette, amikor Moszkva illegitim módon annektálta Ukrajna 4 megyéjét, amikor így nyilatkozott: „Legyőzünk, megölünk, és kirabolunk mindenkit, akit kell. Minden úgy fog történni, ahogy nekünk tetszik.”

Április 3-án, hétfőn az orosz hatóságok gyilkosság vádjával letartóztatták a 26 éves Darja Trepovát, miután a nyilvánosságra került kamerafelvételek egyértelművé tették, hogy ő vitte a dinamitot tartalmazó szobrot az eseményre.

A BBC szerint

az orosz hatóságok Trepovát a bebörtönzött Navalnij által vezetett Anti-Corruption Foundationnal azonosítják, azonban egyes információk szerint a támadást ukrán földön szervezték meg.

Trepova férje szerint a nő nem tudott a szoborba rejtett bombáról, annak ellenére, hogy mindketten elutasították a háborút Ukrajna ellen. Trepova tavaly februárban 10 napot töltött letartóztatásban, miután összetűzésbe került a hatóságokkal egy invázióellenes tüntetés során.

A merénylet több társadalmi következménnyel jár. Az R.Politik gyorselemzése szerint Tatarszkij halála rámutat, hogy a háborúpárti elitek sincsenek biztonságban Oroszországban.

Ennek ellenére ez a támadás negatív következményekkel járhat a háborúellenes hangokra nézve, hiszen a Kreml propagandagépezete könnyen általánosító narratívákat alakíthat ki ezen csoportokkal szemben. Ez lényegében növelheti a társadalom megosztottságát.

 

A háborúpárti elitek ellen elkövetett támadások hatásait korábban is tapasztalhattuk: Darja Dugina, az eurázsianista, Kreml-párti Alexander Dugin lánya csakugyan bombamerényletben vesztette életét tavaly. Az amerikai titkosszolgálatok októberi nyilatkozatai azt támasztották alá, hogy a Dugina ellen elkövetett támadás mögött az ukrán kormányzat állt.

Összefoglalva tehát Tatarszkij halála, illetve annak körülményei kifejezetten nagy hatást gyakorolhatnak az orosz közvéleményre, megoszthatják azt, illetve akár radikalizálhatják is a háborúpárti hangokat.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon