Blog

Mi lenne, ha Ukrajna nyerné a háborút?

A legutóbbi, Harkiv megyében aratott jelentős ukrán győzelmek után felmerült annak a lehetősége, hogy akár egészen egyértelmű ukrán győzelemmel is véget érhet Moszkva háborús kalandja. De mi lenne a világgal, ha egy gyenge, instabil Oroszországgal kellene együtt élnie? 

A legutóbbi, Harkiv megyében aratott jelentős ukrán győzelmek után felmerült annak a lehetősége, hogy akár egészen egyértelmű ukrán győzelemmel is véget érhet Moszkva háborús kalandja. De mi lenne a világgal, ha egy gyenge, instabil Oroszországgal kellene együtt élnie? 

Vlagyimir Putyin 2000-es hatalomra jutása után sikeresen megszilárdította Oroszország helyzetét Kelet-Európában és egész Eurázsiában. Tette ezt elsősorban jól menedzselt energiaexportjára és jól kidolgozott külpolitikai módszereire támaszkodva. Azonban a 2022. februárjában kezdődött orosz invázió jelenlegi fordulatait látva úgy tűnik, hogy mindez legalább részben blöffre alapult. Oroszország meg tudta verni a csecseneket, a grúzokat, rendet tudott teremteni Kazahsztánban, de most, 2022 őszére fordulva súlyos helyzetben van. Hadserege súlyos vereséget szenvedett Harkov városától délkeletre, hatalmas hadianyagraktárakat, rengeteg felszerelést hagyott hátra, orosz katonák ezrei estek fogságba. Ettől függetlenül áll még az orosz frontvonal a Donbaszban, a Krím felé szabad az út, és Herszon városát is tartják az orosz csapatok.

Oroszország el is kezdte az első komoly válaszcsapásokat, pusztítva az ukrán közműveket, energiaellátást.

De mi lesz, ha újabb harctéri vereségek következnek, és az oroszok visszariadnak attól, hogy tömegpusztító fegyvereket vessenek be?

Először is, természetesen tárgyalásokra kényszerülnek. Az Atlantic Council legutóbbi előrejelzései szerint egy ukrán győzelem esetén sem lenne kérdés, hogy a Krím egyelőre az oroszoknál marad. Ukrajna nem lenne rákényszerülve, hogy elismerje Oroszország részének, de jó eséllyel ki kellene nyilvánítania, hogy eltekint a fegyveres rendezéstől és későbbre halasztja az ügyet. Oroszországnak viszont minden jel szerint ki kellene vonulnia minden más területről, feladva a kelet-ukrajnai bábállamokat is. Jóvátételt, esetleges háborús bűnökről szóló tárgyalásokat nem tart valószínűnek egyetlen elemző sem, ezeket Ukrajnának el kellene engednie egy harctéri győzelem esetén is. Az ehhez hasonló nyugati (és ukrán) kijelentések komolytalanok.

Hogy elkerülje Oroszország teljes sarokba szorulását, Ukrajnának az Atlantic Council szerint meg kell ígérnie, hogy nem lesz a NATO tagja, de Uniós integrációját folytathatná.

Az ukrán győzelem a teljes posztszovjet térségre hatást gyakorolhatna. Belarusz diktátora, Lukasenka valószínűleg elvesztené egyetlen, még hihetőnek tűnő támaszát. Nem világos, hogy hogyan valósulna meg Belarusz rendszerváltása. A nyugati elemzések egyszerű, optimista szólamokkal dobálóznak, amelyekből az érződik, hogy Lukasenka nyilván elmenekül, és békésen átadja a hatalmat a nép első mordulására. Ez azonban nem egy valószínű szcenárió.

Belarusz inkább destabilizálódhat, és akár egy polgárháború színhelyévé válhat, utóvédharcaként az oroszok ukrajnai vereségének.

Moldovában stabilizálódna a Nyugat-barát többség a politikai színtéren, s az oroszbarát pártok elvesztenék minden hitelességüket. Érdekes kérdés, hogy mi lenne a Transznyisztriai Köztársasággal – a NATO valószínűleg nem akarná újra eszkalálni a konfliktust, de lehet, hogy lenne olyan teljesen magabiztos döntéshozó, aki meglépné ezt is. Ez egy újabb helyszín lehet arra, hogy az orosz hatalom dominói tovább dőljenek.
Grúziában a jelenlegi elnök, az oroszokkal is jó viszonyt ápoló Bidzina Ivanishvili pozíciója vélhetően nagyon meggyengülne, s az oroszok nem tudnák tovább védeni Abháziát és Dél-Oszétiát sem. Ez ott is komoly instabilitást, az oroszokkal újabb határkonfliktust idézne elő.

A Kaukázusban az azeriek teljesen szabad kezet kapnának, s

Örményországnak más nemzetközi patrónusok után kellene néznie, ami Kína, vagy a Nyugat kaukázusi befolyásának a növekedését hozhatja el.

Közép-Ázsiában nagyobb jelentősége lenne a Türk Tanácsnak, amely immár az oroszoktól szabadon lélegezhetve tevékenykedhetne. Általa Ankara befolyása növekedhet meg, miközben Kína már eddig is komoly ereje még nagyobb magaslatokra hághat.

Ukrajna győzelme esetén nem oldódnának meg tehát a világ problémái. Számos új konfliktus gyűrűzne tovább, ahogy ez egy hatalmi vákuum esetén szokásos. Ebben a helyzetben indulna meg egy újrafelosztása a posztszovjet térségnek, és a huzakodás a meggyengült Oroszország fölötti befolyásért. Az ukrajnai háború vége nem fogja visszatéríteni a stabilitásba a felfordult világrendet, legyen bármilyen a kimenetele.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon